Това е традиционно ястие с прясна морска храна от Саравак, Източна Малайзия. Специалитетът на хората от народност меланау наподобява севичето, и тук лимоновият сок се използва за да "сготви" леко пресните скариди. Може да се приготви и с различни видове риба. Но внимавайте, много е пикантно!

Продукти

  • 300 г много пресни скариди
  • 6 лайма (5 бр. за сок и 1 на резени)
  • ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • ½ глава червен лук
  • 1 люта чушка „Птиче око“
  • 2 см корен джинджифил
  • 1 домат
  • 1 краставица
  • За пастата:
  • 2 люти чушки „Птиче око“
  • 2 глави лук шалот
  • 2 скилидки чесън
  • 2 см корен джинджифил

Начин на приготвяне:

  • 1. Обелете и почистете скаридите. Нарежете ги на едро и ги сложете в купа.
  • 2. За пастата обелете и нарежете на едро продуктите и ги счукайте в хаванче.
  • 3. Добавете пастата при скаридите. Изтискайте сока на 5 лайма и разбъркайте добре. Оставете настрани за 10 минути.
  • 4. Преди сервиране нарежете на тънко лук, джинджифил, люти чушки и лайм и ги добавете при скаридите. Разбъркайте и поднесете с нарязани домат и краставица отстрани.

Свързани рецепти

Виж всички