Умай скариди
Рецепта от: Адам Лайо
Това е традиционно ястие с прясна морска храна от Саравак, Източна Малайзия. Специалитетът на хората от народност меланау наподобява севичето, и тук лимоновият сок се използва за да "сготви" леко пресните скариди. Може да се приготви и с различни видове риба. Но внимавайте, много е пикантно!
Продукти
- 300 г много пресни скариди
- 6 лайма (5 бр. за сок и 1 на резени)
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- ½ глава червен лук
- 1 люта чушка „Птиче око“
- 2 см корен джинджифил
- 1 домат
- 1 краставица
- За пастата:
- 2 люти чушки „Птиче око“
- 2 глави лук шалот
- 2 скилидки чесън
- 2 см корен джинджифил
Начин на приготвяне:
- 1. Обелете и почистете скаридите. Нарежете ги на едро и ги сложете в купа.
- 2. За пастата обелете и нарежете на едро продуктите и ги счукайте в хаванче.
- 3. Добавете пастата при скаридите. Изтискайте сока на 5 лайма и разбъркайте добре. Оставете настрани за 10 минути.
- 4. Преди сервиране нарежете на тънко лук, джинджифил, люти чушки и лайм и ги добавете при скаридите. Разбъркайте и поднесете с нарязани домат и краставица отстрани.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Ригате със скариди и прошуто
Рецепти Къртис Стоун
Тостади със скариди и салца от манго
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Морски дарове със сметана и пастис
Рецепти Ейнсли Хариът
Пикантни пържени стриди от остров Бруни с маринована краставица
Рецепти Хера Те Курапа
Стриди по 3 начина
Рецепти Ейнсли Хариът
Спагети с миди
Рецепти Стоян и Лора
Паеля с пиле и скариди
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Миди по провансалски
Рецепти Джъстин Скофийлд
Кралски скариди на скара с чеснов хляб
Рецепти Хера Те Курапа
Чаудър с морски дарове и кокосова сметана