Това е рецепта за паста по сицилиански, което означава продуктите да са сезонни и местни. Затова най-добре е тази паста да се приготвя в топлите месеци, когато чери доматите са най-сладки.

Продукти

  • 1 кг пресни черни миди
  • 2 филенца аншоа
  • 20 черни маслини
  • 250 г чери домати
  • малка връзка босилек
  • 320 г спагети
  • 2 скилидки чесън
  • 1/3 ч.ч. магданоз
  • сол и черен пипер
  • сирене Пекорино

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете мидите и ги измийте много добре под студена течаща вода. Ако има отворени, ги отстранете.
  • 2. В голям дълбок тиган загрейте зехтин и изсипете мидите. Поставете капак и задушете за 5 минути. Щом всички миди се отворят, значи са готови. Извадете мидите в купа и ги залейте с отделилия се сок. Към тях добавете нарязаните на ситно скилидки чесън и магданоз. Разбъркайте.
  • 3. Сварете спагетите „ал денте“, според указанията на пакета.
  • 4. Загрейте зехтин в тигана и в него запържете нарязаната на ситно аншоа. Щом се разтопи, добавете почистените цели чери доматчета и нарязаните маслини. Добавете и целите стръкове босилек. За пържете за 5-6 минути.
  • 5. Добавете прецедените спагети в тигана. Отделете листата босилек от стъблата и изхвърлете стъблата. Разбъркайте добре и добавете мидите с чесън и магданоз. Добавете и течност от задушаването на мидите, за да се обединят всички съставки на соса. Овкусете със сол и черен пипер, но имайте предвид, че мидите са солени, затова опитайте на вкус. Добавете листата босилек, разбъркайте и дръпнете от огъня.
  • 6. Сервирайте спагетите с миди, поръсени с малко сирене Пекорино по желание.

Свързани рецепти

Виж всички