Спагети с миди
Рецепта от: Ейнсли Хариът
Това е рецепта за паста по сицилиански, което означава продуктите да са сезонни и местни. Затова най-добре е тази паста да се приготвя в топлите месеци, когато чери доматите са най-сладки.
Продукти
- 1 кг пресни черни миди
- 2 филенца аншоа
- 20 черни маслини
- 250 г чери домати
- малка връзка босилек
- 320 г спагети
- 2 скилидки чесън
- 1/3 ч.ч. магданоз
- сол и черен пипер
- сирене Пекорино
Начин на приготвяне:
- 1. Почистете мидите и ги измийте много добре под студена течаща вода. Ако има отворени, ги отстранете.
- 2. В голям дълбок тиган загрейте зехтин и изсипете мидите. Поставете капак и задушете за 5 минути. Щом всички миди се отворят, значи са готови. Извадете мидите в купа и ги залейте с отделилия се сок. Към тях добавете нарязаните на ситно скилидки чесън и магданоз. Разбъркайте.
- 3. Сварете спагетите „ал денте“, според указанията на пакета.
- 4. Загрейте зехтин в тигана и в него запържете нарязаната на ситно аншоа. Щом се разтопи, добавете почистените цели чери доматчета и нарязаните маслини. Добавете и целите стръкове босилек. За пържете за 5-6 минути.
- 5. Добавете прецедените спагети в тигана. Отделете листата босилек от стъблата и изхвърлете стъблата. Разбъркайте добре и добавете мидите с чесън и магданоз. Добавете и течност от задушаването на мидите, за да се обединят всички съставки на соса. Овкусете със сол и черен пипер, но имайте предвид, че мидите са солени, затова опитайте на вкус. Добавете листата босилек, разбъркайте и дръпнете от огъня.
- 6. Сервирайте спагетите с миди, поръсени с малко сирене Пекорино по желание.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Ригате със скариди и прошуто
Рецепти Адам Лайо
Умай скариди
Рецепти Къртис Стоун
Тостади със скариди и салца от манго
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Морски дарове със сметана и пастис
Рецепти Ейнсли Хариът
Пикантни пържени стриди от остров Бруни с маринована краставица
Рецепти Хера Те Курапа
Стриди по 3 начина
Рецепти Стоян и Лора
Паеля с пиле и скариди
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Миди по провансалски
Рецепти Джъстин Скофийлд
Кралски скариди на скара с чеснов хляб
Рецепти Хера Те Курапа
Чаудър с морски дарове и кокосова сметана