Мидите се задушават заедно с лук, домати и бяло вино, в резултат на което се получава чудесен сос за топене. След това се добавят и предварително изпечените и обелени чушки.

Продукти

  • 2 кг черни миди
  • 500 г домати
  • 2 големи печени червени чушки
  • 1 дълга червена люта чушка
  • 80 г сух салам
  • 250 мл бяло вино
  • 3 скилидки чесън
  • 2 главички лук шалот
  • зехтин
  • магданоз

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете мидите много добре с четка и ги измийте под течаща вода. Обелете и нарежете лука на ситно. Обелете и нарежете скилидките чесън на много ситно. Лютата чушка нарежете на тънки кръгчета. Обелете салама и го нарежете на малки кубчета.
  • 2. В дълбок тиган сипете 1-2 с.л. зехтин и запържете в него лука, чесън, лютата чушка и салама за около 3-4 минути. Добавете мидите и залейте с бялото вино. Поставете капак, разклатете тигана и оставете мидите да се задушат за 5 минути, докато всички черупки се отворят.
  • 3. Прецедете мидите като запазите течността от задушаването. Извадете ¾ от мидите от черупките им, останалите ¼ оставете с черупки.
  • 4. В тигана сипете 1 с.л. зехтин и в него сипете нарязаните на малки кубчета домати конкасе (обелени и без семки), както и нарязаните на кубчета почистени от семки и дръжки печени чушки. Добавете отделената течност от мидите и оставете сместа да заври. Гответе 5 минути, докато течността се редуцира малко. Добавете нарязан магданоз и върнете всички миди в тигана. Разбъркайте и полейте с малко зехтин.
  • 5. Сервирайте задушените миди със зеленчуци в дълбоки чинии, полети с тънка струйка зехтин. Поднесете с хляб.

Свързани рецепти

Виж всички