Миди по провансалски
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър
Мидите се задушават заедно с лук, домати и бяло вино, в резултат на което се получава чудесен сос за топене. След това се добавят и предварително изпечените и обелени чушки.
Продукти
- 2 кг черни миди
- 500 г домати
- 2 големи печени червени чушки
- 1 дълга червена люта чушка
- 80 г сух салам
- 250 мл бяло вино
- 3 скилидки чесън
- 2 главички лук шалот
- зехтин
- магданоз
Начин на приготвяне:
- 1. Почистете мидите много добре с четка и ги измийте под течаща вода. Обелете и нарежете лука на ситно. Обелете и нарежете скилидките чесън на много ситно. Лютата чушка нарежете на тънки кръгчета. Обелете салама и го нарежете на малки кубчета.
- 2. В дълбок тиган сипете 1-2 с.л. зехтин и запържете в него лука, чесън, лютата чушка и салама за около 3-4 минути. Добавете мидите и залейте с бялото вино. Поставете капак, разклатете тигана и оставете мидите да се задушат за 5 минути, докато всички черупки се отворят.
- 3. Прецедете мидите като запазите течността от задушаването. Извадете ¾ от мидите от черупките им, останалите ¼ оставете с черупки.
- 4. В тигана сипете 1 с.л. зехтин и в него сипете нарязаните на малки кубчета домати конкасе (обелени и без семки), както и нарязаните на кубчета почистени от семки и дръжки печени чушки. Добавете отделената течност от мидите и оставете сместа да заври. Гответе 5 минути, докато течността се редуцира малко. Добавете нарязан магданоз и върнете всички миди в тигана. Разбъркайте и полейте с малко зехтин.
- 5. Сервирайте задушените миди със зеленчуци в дълбоки чинии, полети с тънка струйка зехтин. Поднесете с хляб.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Ригате със скариди и прошуто
Рецепти Адам Лайо
Умай скариди
Рецепти Къртис Стоун
Тостади със скариди и салца от манго
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Морски дарове със сметана и пастис
Рецепти Ейнсли Хариът
Пикантни пържени стриди от остров Бруни с маринована краставица
Рецепти Хера Те Курапа
Стриди по 3 начина
Рецепти Люк Нгуен
Бейби миди с оризови стъклени нудли
Рецепти Стоян и Лора
Паеля с пиле и скариди
Рецепти Джъстин Скофийлд
Кралски скариди на скара с чеснов хляб
Рецепти Хера Те Курапа
Чаудър с морски дарове и кокосова сметана