Паелята е чудесно ястие, съчетаващо морска храна с  месо - в случая то е представено от пилешко филе и пикантна наденица чоризо. Оризът е обединяващото звено, а щипката шафран издига вкуса на друго ниво.

Продукти

  • 250 г ориз Бомба
  • 2 бр. пилешко филе
  • 180 г чоризо
  • 300 г сурови скариди
  • 1 зелена чушка
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 обелен домат
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 щипка шафран
  • 750 мл пилешки бульон
  • 80 мл студено пресован зехтин
  • сол на вкус
  • лимон за сервиране
  • магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете пилешкото месо на кубчета и го овкусете със сол. Загрейте половината зехтин в тиган за паеля и запържете пилешкото за минута-две. Извадете го и в същия съд запържете за кратко скаридите. Извадете ги и запържете за кратко и чоризото, нарязано на кубчета. Извадете и него.
  • 2. Сложете наситнените лук, чушка и чесън, след 1-2 минути, прибавете нарязания на кубчета домат и пушен червен пипер. Налейте още малко зехтин.
  • 3. Сипете ориза и гответе 1-2 минути. Налейте 750 мл бульон, добавете шафрана, посолете и гответе около 10 минути. Ако е нужно, по време на готвенето долейте още малко бульон.
  • 4. Добавете пилешкото и чоризото и разбъркайте. Подредете скаридите отгоре, като леко ги притискате навътре. Залейте с останалия зехтин. Гответе на умерен огън още поне 5 минути, за да се запече паелята леко по стените на съда, но без да прегаря.
  • 5. Махнете от котлона и оставете за още 5 минути, преди да поднесете. Сервирайте с наситнен магданоз и резени лимон.
  • Съвет:
  • След като сложите скаридите, може да покриете съда с алуминиево фолио, за да се сготвят по-бързо.

Свързани рецепти

Виж всички