Паеля с пиле и скариди
Рецепта от: Стоян и Лора
Паелята е чудесно ястие, съчетаващо морска храна с месо - в случая то е представено от пилешко филе и пикантна наденица чоризо. Оризът е обединяващото звено, а щипката шафран издига вкуса на друго ниво.
Продукти
- 250 г ориз Бомба
- 2 бр. пилешко филе
- 180 г чоризо
- 300 г сурови скариди
- 1 зелена чушка
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 обелен домат
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 1 щипка шафран
- 750 мл пилешки бульон
- 80 мл студено пресован зехтин
- сол на вкус
- лимон за сервиране
- магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете пилешкото месо на кубчета и го овкусете със сол. Загрейте половината зехтин в тиган за паеля и запържете пилешкото за минута-две. Извадете го и в същия съд запържете за кратко скаридите. Извадете ги и запържете за кратко и чоризото, нарязано на кубчета. Извадете и него.
- 2. Сложете наситнените лук, чушка и чесън, след 1-2 минути, прибавете нарязания на кубчета домат и пушен червен пипер. Налейте още малко зехтин.
- 3. Сипете ориза и гответе 1-2 минути. Налейте 750 мл бульон, добавете шафрана, посолете и гответе около 10 минути. Ако е нужно, по време на готвенето долейте още малко бульон.
- 4. Добавете пилешкото и чоризото и разбъркайте. Подредете скаридите отгоре, като леко ги притискате навътре. Залейте с останалия зехтин. Гответе на умерен огън още поне 5 минути, за да се запече паелята леко по стените на съда, но без да прегаря.
- 5. Махнете от котлона и оставете за още 5 минути, преди да поднесете. Сервирайте с наситнен магданоз и резени лимон.
- Съвет:
- След като сложите скаридите, може да покриете съда с алуминиево фолио, за да се сготвят по-бързо.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Ригате със скариди и прошуто
Рецепти Адам Лайо
Умай скариди
Рецепти Къртис Стоун
Тостади със скариди и салца от манго
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Морски дарове със сметана и пастис
Рецепти Ейнсли Хариът
Пикантни пържени стриди от остров Бруни с маринована краставица
Рецепти Хера Те Курапа
Стриди по 3 начина
Рецепти Люк Нгуен
Бейби миди с оризови стъклени нудли
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Миди по провансалски
Рецепти Джъстин Скофийлд
Кралски скариди на скара с чеснов хляб
Рецепти Хера Те Курапа
Чаудър с морски дарове и кокосова сметана