Ако ви попаднат пресни големи скариди, не пропускайте шанса да приготвите тази семпла, но изключително вкусна рецепта. Скаридите се овкусяват с люто масло, а филиите хляб с чесново масло. Изпичат се на загрята скара и се ядат топли.

Продукти

  • 4 филии бял хляб с квас
  • 12 кралски скариди
  • 100 г меко масло
  • ½ ч.л. лют червен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • ½ лимон, настъргана кора
  • сол
  • 1 ч.л. сушен риган
  • шепа магданоз

Начин на приготвяне:

  • 1. Поставете скаридите с черупката надолу към дъската и с помощта на остър нож разрежете коремчето им от средата нагоре към главата. След това обърнете скаридата и разрежете от средата надолу към опашката. С помощта на ножица разрежете месото на скаридата по средата и я разтворете. Отстранете вътрешностите.
  • 2. За лютото масло за скаридите сложете 50 г меко масло в купичка и към него добавете лют червен пипер, фино настъргана скилидка чесън и лимонова кора. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
  • 3. За чесновото масло за хляба сложете втората обелена скилидка чесън в хаванче и поръсете съ сол. Счукайте напаста. Добавете сухия риган и листата магданоз и стрийте добре. Добавете останалото масло и смесете всичко добре.
  • 4. Загрейте предварително скара или барбекю. Запечете филиите хляб от двете страни. Увийте ги в кърпа, за да ги запазите топли.
  • 5. Разпределете лютото масло върху скаридите. Поставете ги върху скарата с черупката надолу. Печете около 1 минута (ако ползвате барбекю с капак – 5 минути), докато опашките им не се подвият, а месото не стане бяло.
  • 6. Намажете филиите хляб с чесново масло. Поставете една в чиния. Върху нея подредете топли печени кралски скариди. Поръсете с лимонов сок и сервирайте.

Свързани рецепти

Виж всички