Миди Сен-Жак с картофено пюре

Една бърза, лесна и много вкусна рецепта. Мидите се задушавата за кратко заедно с хрупкав бекон и се поднасят върху гладко картофено пюре.

Продукти

  • 6 миди Сен Жак 60 г пушен бекон сол и черен пипер 2 бучки масло 400 г картофи 75 мл прясно мляко зехтин 4 стръка салвия 0.5 лимон сок

Начин на приготвяне:

  • 1. За картофеното пюре обелете картофите и ги нарежете на четвъртинки. Сварете ги в тенджера с подсолена вода за 15-20 минути. Прецедете ги и ги оставете захлупени за 5-10 минути. След това ги намачкайте с помощта на преса, добавете малка бучка масло и налейте прясното мляко. Бъркайте до гладкост. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
  • 2. Разтворете мидите, като промушите острието на нож от единия до другия край. Разтворете внимателно, като отваряте плоската черупка, т.е. тази, която е само капак. Внимателно освободете месото на мидата с помощта на нож. Върху всяка мида направете повърхностни разрези в двете посоки, да се получи решетка.
  • 3. Загрейте тиган. Сипете 1 с.л. зехтин и запържете нарязания на кубчета бекон, до златисто. Избутайте го встрани и пуснете целите листа салвия в мазнината докато станат хрупкави. Добавете малка бучка масло.
  • 4. Поръсете мидите със сол и черен пипер и ги пуснете в тигана, с разрязаната страна надолу.Гответе 2 минути, след това обърнете мидите и гответе още 30 секунди, като ги полеете с лимонов сок и ги облеете с мазнината от тигана.
  • 5. Сервирайте мидите върху картофено пюре. Гарнирайте с кубчета бекон и хрупкави листа салвия.
  • За повече рецепти посетете http://www.jamieoliver.com

Свързани рецепти

Виж всички