Това е просто ястие от пресни лангустини, уловени по ирландското крайбрежие, царевица и картофи. Сварените за кратко в предварително приготвен зеленчуков бульон лангустини се поднасят върху вестник с гарнитура от паста от див чесън и хрупкав хляб за топене.

Продукти

  • За бульона:
  • 50 г сушени червени водорасли
  • 1 голяма глава лук
  • 1 връзка мащерка
  • 1 малка връзка магданоз
  • 3 големи моркова
  • 2 лимона
  • 3 дафинови листа
  • 1 с.л. зърна черен пипер
  • 1 с.л. семена фенел
  • 3 с.л. ябълков оцет
  • 1 литър светъл ейл
  • 2 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • За пастата с див чесън:
  • 12 филенца аншоа
  • 3 скилидки чесън
  • 125 г масло
  • шепа листа див чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 35 бр. лангустини
  • 1 кг дребни картофи
  • 4 кочана царевица
  • Допълнително:
  • хляб с квас
  • резени лимон

Начин на приготвяне:

  • 1. За бульона сложете в голяма тенджера обелените и нарязани на едро глава лук и моркови. След това добавете и останалите съставки. Залейте с 1 литър студена вода. Варете бульона в продължение на 35 минути. След това прецедете бульона.
  • 2. За пастата от див чесън счукайте в хаванче обелените скилидки чесън и нарязаните листа див чесън с щедра щипка сол.
  • 3. В касерола сипете зехтина и нарязаното на парчета масло и изчакайте то да се разтопи. Добавете филенцата аншоа и счуканата паста с див чесън. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
  • 4. Сипете прецедения бульон в голяма тенджера и го оставете да заври. Добавете измитите, но небелени картофи и ги варете 10 минути. След това добавете нарязаните на 3-4 парчета царевици и варете още 3 минути. Пуснете лангустините в тенджерата и изключете котлона. Варете още 3-4 минути. Дръпнете съда от огъня и добавете леденостудена вода, за да спре процесът на готвене. Оставете настрани докато дойде моментът за сервиране.
  • 5. За сервиране застелете маса с няколко слоя вестници. Прецедете лангустините, картофите и царевицата и ги сложете направо върху масата. Гарнирайте с резени лимони, пастата от див чесън и хрупкав пресен хляб.

Свързани рецепти

Виж всички