Лангустини по ирландски
Рецепта от: Донал Скиан
Това е просто ястие от пресни лангустини, уловени по ирландското крайбрежие, царевица и картофи. Сварените за кратко в предварително приготвен зеленчуков бульон лангустини се поднасят върху вестник с гарнитура от паста от див чесън и хрупкав хляб за топене.
Продукти
- За бульона:
- 50 г сушени червени водорасли
- 1 голяма глава лук
- 1 връзка мащерка
- 1 малка връзка магданоз
- 3 големи моркова
- 2 лимона
- 3 дафинови листа
- 1 с.л. зърна черен пипер
- 1 с.л. семена фенел
- 3 с.л. ябълков оцет
- 1 литър светъл ейл
- 2 с.л. сол
- 2 с.л. захар
- За пастата с див чесън:
- 12 филенца аншоа
- 3 скилидки чесън
- 125 г масло
- шепа листа див чесън
- 2 с.л. зехтин
- 35 бр. лангустини
- 1 кг дребни картофи
- 4 кочана царевица
- Допълнително:
- хляб с квас
- резени лимон
Начин на приготвяне:
- 1. За бульона сложете в голяма тенджера обелените и нарязани на едро глава лук и моркови. След това добавете и останалите съставки. Залейте с 1 литър студена вода. Варете бульона в продължение на 35 минути. След това прецедете бульона.
- 2. За пастата от див чесън счукайте в хаванче обелените скилидки чесън и нарязаните листа див чесън с щедра щипка сол.
- 3. В касерола сипете зехтина и нарязаното на парчета масло и изчакайте то да се разтопи. Добавете филенцата аншоа и счуканата паста с див чесън. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
- 4. Сипете прецедения бульон в голяма тенджера и го оставете да заври. Добавете измитите, но небелени картофи и ги варете 10 минути. След това добавете нарязаните на 3-4 парчета царевици и варете още 3 минути. Пуснете лангустините в тенджерата и изключете котлона. Варете още 3-4 минути. Дръпнете съда от огъня и добавете леденостудена вода, за да спре процесът на готвене. Оставете настрани докато дойде моментът за сервиране.
- 5. За сервиране застелете маса с няколко слоя вестници. Прецедете лангустините, картофите и царевицата и ги сложете направо върху масата. Гарнирайте с резени лимони, пастата от див чесън и хрупкав пресен хляб.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Ригате със скариди и прошуто
Рецепти Адам Лайо
Умай скариди
Рецепти Къртис Стоун
Тостади със скариди и салца от манго
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Морски дарове със сметана и пастис
Рецепти Ейнсли Хариът
Пикантни пържени стриди от остров Бруни с маринована краставица
Рецепти Хера Те Курапа
Стриди по 3 начина
Рецепти Люк Нгуен
Бейби миди с оризови стъклени нудли
Рецепти Стоян и Лора
Паеля с пиле и скариди
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Миди по провансалски
Рецепти Джъстин Скофийлд
Кралски скариди на скара с чеснов хляб