Пригответе тази прясна паста с морски дарове, за да усетите вкуса на Тоскана у дома!

Продукти

  • щипка шафран
  • фин пшеничен грис (семолина)
  • 500 г миди
  • 1 стрък магданоз
  • 2 скилидки чесън
  • шепа чери домати (разноцветни)
  • 125 мл бяло вино
  • 6 сурови, обелени скариди
  • 200 г брашно тип 00
  • 4 жълтъка
  • 1 ч.л. зехтин
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Залейте нишките шафран с 2 с.л. гореща вода и ги оставете настрани, докато изстинат.
  • 2. Сипете брашното в купа и направете кладенче. В кладенчето сложете жълтъците, щипка сол и 1 с.л. от водата от шафрана. Разбъркайте постепенно с брашното, до образуването на трохи. Извадете сместа върху поръсена с грис повърхност и омесете тестото до гладкост и еластичност. Ако е необходимо, добавете малко зехтин или вода от шафрана. Оформете тестото на гладка топка и го увийте в прозрачно фолио. Оставете го 30 минути на стайна температура. Може да го оставите и за 1 ден в хладилник.
  • 3. Поръсете плота със семолина. Разделете тестото на две части, едната оставете увита във фолио. Другата я разточете максимално широко – на ръка или с помощта на машина за паста. Прегънете листа тесто на две и разточете отново. Поръсете тестото със семолина и продължете да разточвате максимално тънко. Настройте машината за рязане на талятели и пуснете тестото. Оформете талятелите на гнезда и ги поръсете със семолина.
  • 4. Сипете вода в голяма тенджера, добавете щипка сол и оставете да заври. Почистете мидите и отстранете всички открехнати или с повредени черупки. Нарежете магданоза заедно със стъблото на ситно, скилидките чесън също. Разрежете доматите на половинки.
  • 5. Загрейте на слаб огън 1 с.л. зехтин в голям тиган и запържете магданоза и чесъна за 1 минута. Добавете доматите и увеличете силата на огъня. Добавете мидите и бялото вино. Овкусете със сол и черен пипер. Щом сместа заври, намалете огъня и похлупете тигана. Гответе 3-4 минути, като разтръсквате тигана от време на време. В последните 2 минути добавете скаридите. Щом мидите се отворят, са готови.
  • 6. През това време сварете прясната паста във врящата вода за 30 секунди. Прецедете я и я добавете в тигана. Разбъркайте, поръсете с още нарязан магданоз и сервирайте.

Свързани рецепти

Виж всички