Прясна паста с шафран с миди и скариди
Рецепта от: Микела Киапа
Пригответе тази прясна паста с морски дарове, за да усетите вкуса на Тоскана у дома!
Продукти
- щипка шафран
- фин пшеничен грис (семолина)
- 500 г миди
- 1 стрък магданоз
- 2 скилидки чесън
- шепа чери домати (разноцветни)
- 125 мл бяло вино
- 6 сурови, обелени скариди
- 200 г брашно тип 00
- 4 жълтъка
- 1 ч.л. зехтин
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Залейте нишките шафран с 2 с.л. гореща вода и ги оставете настрани, докато изстинат.
- 2. Сипете брашното в купа и направете кладенче. В кладенчето сложете жълтъците, щипка сол и 1 с.л. от водата от шафрана. Разбъркайте постепенно с брашното, до образуването на трохи. Извадете сместа върху поръсена с грис повърхност и омесете тестото до гладкост и еластичност. Ако е необходимо, добавете малко зехтин или вода от шафрана. Оформете тестото на гладка топка и го увийте в прозрачно фолио. Оставете го 30 минути на стайна температура. Може да го оставите и за 1 ден в хладилник.
- 3. Поръсете плота със семолина. Разделете тестото на две части, едната оставете увита във фолио. Другата я разточете максимално широко – на ръка или с помощта на машина за паста. Прегънете листа тесто на две и разточете отново. Поръсете тестото със семолина и продължете да разточвате максимално тънко. Настройте машината за рязане на талятели и пуснете тестото. Оформете талятелите на гнезда и ги поръсете със семолина.
- 4. Сипете вода в голяма тенджера, добавете щипка сол и оставете да заври. Почистете мидите и отстранете всички открехнати или с повредени черупки. Нарежете магданоза заедно със стъблото на ситно, скилидките чесън също. Разрежете доматите на половинки.
- 5. Загрейте на слаб огън 1 с.л. зехтин в голям тиган и запържете магданоза и чесъна за 1 минута. Добавете доматите и увеличете силата на огъня. Добавете мидите и бялото вино. Овкусете със сол и черен пипер. Щом сместа заври, намалете огъня и похлупете тигана. Гответе 3-4 минути, като разтръсквате тигана от време на време. В последните 2 минути добавете скаридите. Щом мидите се отворят, са готови.
- 6. През това време сварете прясната паста във врящата вода за 30 секунди. Прецедете я и я добавете в тигана. Разбъркайте, поръсете с още нарязан магданоз и сервирайте.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Ригате със скариди и прошуто
Рецепти Адам Лайо
Умай скариди
Рецепти Къртис Стоун
Тостади със скариди и салца от манго
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Морски дарове със сметана и пастис
Рецепти Ейнсли Хариът
Пикантни пържени стриди от остров Бруни с маринована краставица
Рецепти Хера Те Курапа
Стриди по 3 начина
Рецепти Люк Нгуен
Бейби миди с оризови стъклени нудли
Рецепти Стоян и Лора
Паеля с пиле и скариди
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Миди по провансалски
Рецепти Джъстин Скофийлд
Кралски скариди на скара с чеснов хляб