Пиле в един съд с пресни подправки
Рецепта от: Мери Бери
Лесна рецепта за печени пилешки бутчета с лук и гъби на фурна, поръсени с хрупкави листа салвия.
Продукти
- 250 г пушен бекон
- 2 глави лук
- 8 пилешки бутчета (без кожа, с кост)
- 2 с.л. олио
- 30 г брашно
- 150 мл пилешки бульон
- 150 мл бяло вино
- 2 стръка мащерка
- 1 връзка салвия
- 2 дафинови листа
- 200 г кафяви печурки
- 100 г заквасена сметана
- масло
- ½ връзка магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете на парченца бекона и го запържете в загрят плитък керамичен съд с капак. Щом придобие златист цвят, добавете и нарязания на ситно лук. Поставете капака и гответе още 2-3 минути. Пресипете сместа в чиния.
- 2. Поръсете пилешките бутчета със сол и черен пипер и ги запечатайте от двете страни, до златисто, в съда от бекона и лука. Извадете месото в чинията.
- 3. В същия съд олиото и запържете брашното в него, при непрекъснато разбъркване, за 1-2 минути. Добавете топлия пилешки бульон, отново при непрекъснато разбъркване и гответе до сгъстяване. Тогава добавете виното и разбъркайте с помощта на тел, докато сосът кипне.
- 4. Върнете в съда бекона, лука и пилешките бутчета. Разбъркайте. Отделете 6 по-малки листа салвия, а останалите подредете върху месото. Подредете също дафиновите листа, стръковете мащерка и 3-4 стръка магданоз. Поставете по средата на фурната, предварително загрята до 140 градуса (с вентилатор) и печете 30 минути.
- 5. Добавете нарязаните на четвъртинки печурки и заквасената сметана. Разбъркайте и печете още 15-20 минути.
- 6. В тиган разтопете бучка масло и в нея запържете отделените листа салвия, до хрупкавост.
- 7. Отстранете листата салвия и стръковете мащерка и магданоз от съда. Поръсете готовото ястие с нарязан магданоз и хрупкавите листа салвия.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Мери Бери
Пиле с хойсин и кашу
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Примож Долничар
Пилешки рула с прошуто и сирене
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд