Лесна рецепта за печени пилешки бутчета с лук и гъби на фурна, поръсени с хрупкави листа салвия. 

Продукти

  • 250 г пушен бекон
  • 2 глави лук
  • 8 пилешки бутчета (без кожа, с кост)
  • 2 с.л. олио
  • 30 г брашно
  • 150 мл пилешки бульон
  • 150 мл бяло вино
  • 2 стръка мащерка
  • 1 връзка салвия
  • 2 дафинови листа
  • 200 г кафяви печурки
  • 100 г заквасена сметана
  • масло
  • ½ връзка магданоз
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете на парченца бекона и го запържете в загрят плитък керамичен съд с капак. Щом придобие златист цвят, добавете и нарязания на ситно лук. Поставете капака и гответе още 2-3 минути. Пресипете сместа в чиния.
  • 2. Поръсете пилешките бутчета със сол и черен пипер и ги запечатайте от двете страни, до златисто, в съда от бекона и лука. Извадете месото в чинията.
  • 3. В същия съд олиото и запържете брашното в него, при непрекъснато разбъркване, за 1-2 минути. Добавете топлия пилешки бульон, отново при непрекъснато разбъркване и гответе до сгъстяване. Тогава добавете виното и разбъркайте с помощта на тел, докато сосът кипне.
  • 4. Върнете в съда бекона, лука и пилешките бутчета. Разбъркайте. Отделете 6 по-малки листа салвия, а останалите подредете върху месото. Подредете също дафиновите листа, стръковете мащерка и 3-4 стръка магданоз. Поставете по средата на фурната, предварително загрята до 140 градуса (с вентилатор) и печете 30 минути.
  • 5. Добавете нарязаните на четвъртинки печурки и заквасената сметана. Разбъркайте и печете още 15-20 минути.
  • 6. В тиган разтопете бучка масло и в нея запържете отделените листа салвия, до хрупкавост.
  • 7. Отстранете листата салвия и стръковете мащерка и магданоз от съда. Поръсете готовото ястие с нарязан магданоз и хрупкавите листа салвия.

Свързани рецепти

Виж всички