Пиле с масло е едно от най-популярните индийски кърита в цял свят. Ароматните пилешки хапки са потопени в невероятно кремообразен кърси сос. Ще се изненадате колко лесно се приготвя това ястие и какъв комфорт ще ви донесе. Поднесете със задушен ориз и ръчно приготвен хляб наан.

Продукти

  • 400 г пилешки бутчета (без кост)
  • 5 с.л. кисело мляко
  • 1 палец корен джинджифил
  • 1 червена люта чушка
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с.л. гарам масала
  • 1 с.л. смлян кимион
  • 2 с.л. смлян кориандър
  • За соса:
  • 70 г масло
  • 1 глава лук
  • 8 шушулки кардамон
  • 5 скилидки чесън
  • 1 палец корен джинджифил
  • 1 зелена люта чушка
  • 1 с.л. гарам масала
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • 4 с.л. доматено пюре
  • 250 мл течна пълномаслена сметана
  • 250 мл пилешки бульон
  • сол
  • сок от лайм

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете пилешкото месо на едро и го поставете в купа.
  • 2. В блендер сложете нарязания на тънки кръгчета джинджифил, нарязаната люта чушка, необелените скилидки чесън, подправките и киселото мляко. Смелете до получаването на паста. Изсипете пастата върху пилешкото и разбъркайте добре. Поставете месото в хладилник за 1 час.
  • 3. За соса нарежете лука и лютата чушка на ситно, а обелените скилидки чесън на тънки филийки. Обелете джинджифила и го настържете на фино ренде.
  • 4. Сипете олио колкото да покрие дъното на дълбок тиган или плитка тенджера. Запържете пилето за 2-3 минути, докато се карамелизира леко. Намалете силата на огъня и добавете маслото. След това добавете нарязаните зеленчуци за соса. Добавете подправките и доматеното пюре, разбъркайте за кратко. Налейте пилешкия бульон и разбъркайте отново, като оберете всичко по дъното на тигана. Налейте сметаната и оставете сместа да къкри, докато течността се редуцира наполовина.
  • 5. Дръпнете кърито от котлона и добавете маслото и сок от лайм. Поднесете с варен ориз или тънък хляб.

Свързани рецепти

Виж всички