Къри с пиле
Рецепта от: Марк Мориарти
Пиле с масло е едно от най-популярните индийски кърита в цял свят. Ароматните пилешки хапки са потопени в невероятно кремообразен кърси сос. Ще се изненадате колко лесно се приготвя това ястие и какъв комфорт ще ви донесе. Поднесете със задушен ориз и ръчно приготвен хляб наан.
Продукти
- 400 г пилешки бутчета (без кост)
- 5 с.л. кисело мляко
- 1 палец корен джинджифил
- 1 червена люта чушка
- 3 скилидки чесън
- 1 с.л. гарам масала
- 1 с.л. смлян кимион
- 2 с.л. смлян кориандър
- За соса:
- 70 г масло
- 1 глава лук
- 8 шушулки кардамон
- 5 скилидки чесън
- 1 палец корен джинджифил
- 1 зелена люта чушка
- 1 с.л. гарам масала
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. лют червен пипер
- 4 с.л. доматено пюре
- 250 мл течна пълномаслена сметана
- 250 мл пилешки бульон
- сол
- сок от лайм
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете пилешкото месо на едро и го поставете в купа.
- 2. В блендер сложете нарязания на тънки кръгчета джинджифил, нарязаната люта чушка, необелените скилидки чесън, подправките и киселото мляко. Смелете до получаването на паста. Изсипете пастата върху пилешкото и разбъркайте добре. Поставете месото в хладилник за 1 час.
- 3. За соса нарежете лука и лютата чушка на ситно, а обелените скилидки чесън на тънки филийки. Обелете джинджифила и го настържете на фино ренде.
- 4. Сипете олио колкото да покрие дъното на дълбок тиган или плитка тенджера. Запържете пилето за 2-3 минути, докато се карамелизира леко. Намалете силата на огъня и добавете маслото. След това добавете нарязаните зеленчуци за соса. Добавете подправките и доматеното пюре, разбъркайте за кратко. Налейте пилешкия бульон и разбъркайте отново, като оберете всичко по дъното на тигана. Налейте сметаната и оставете сместа да къкри, докато течността се редуцира наполовина.
- 5. Дръпнете кърито от котлона и добавете маслото и сок от лайм. Поднесете с варен ориз или тънък хляб.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Ейнсли Хариът
Мариновано пилешко с гъби и лук
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос
Рецепти Стоян и Лора
Пушено пиле с прясно зеле