Кешкекът е турско и арменско обредно ястие, но това е рецепта за родопски кешкек. Първо се сварява пилето и месото му се накъсва на конци. След това в пилешкия бульон се вари пшеницата, докато стане на каша. Добавя се месото и ястието се залива с разтопено масло с червен пипер.

Продукти

  • 1 пиле (около 1,5 кг)
  • 200 г грухана пшеница
  • 1 глава лук
  • 80 г краве масло
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Сварете пилето в голямо количество вода, заедно с нарязания на едро лук.
  • 2. Прецедете бульона и в част от него сварете пшеницата до готовност. Пасирайте половината от тази смес и върнете в съда.
  • 3. Обезкостете пилето и махнете кожата. Накъсайте месото на конци.
  • 4. Сложете пилето в кашата от пшеница, посолете и гответе още 10–15 минути на слаб огън под капак.
  • 5. Загрейте маслото в касерола, посолете и щом кипне, добавете червения пипер и веднага дръпнете от котлона.
  • 6. Сервирайте ястието като го полеете с маслото.

Свързани рецепти

Виж всички