Южняшко пържено пиле
Рецепта от: Джейми Оливър

Тази рецепта, предложена от Джейми Оливър, е за пържени пилешки бутчета с печени сладки картофи и салата от червено зеле. Тайната на панировката за южняшките бутчета е в киселото мляко.
Продукти
- 4 горни пилешки бутчета
- 4 долни пилешки бутчета
- 200 мл мътеница или кисело мляко
- 4 сладки картофа
- 200 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. кайенски пипер
- 1 ч.л. пушен лют червен пипер
- 1 ч.л. лук на прах
- 1 ч.л. чесън на прах
- сол и черен пипер
- 2 литра олио
- За маринатата:
- 1 с.л. зърна черен пипер
- 100 г морска сол
- 100 г кафява захар
- 4 стръка мащерка
- 4 пресни дафинови листа
- 4 скилидки чесън
- За салатата:
- 1 ч.л. семена от резене
- 100 мл червен винен оцет
- 1 с.л. кафява захар
- 500 г червено зеле
Начин на приготвяне:
- 1. За маринатата сипете зърната черен пипер в дълбока тенджера и ги запечете за 1 минута върху котлон. Добавете целите стръкове мащерка и дафинови листа, обелените и притиснати скилидки чесън, захарта и морската сол. Залейте с 400 мл вода и оставете сместа да заври. Дръпнете от котлона, добавете още 400 мл вода и оставете маринатата да изстине напълно.
- 2. Направете разрези с нож в кожата на всяко бутче, до костта. Поставете бутчетата в изстиналата марината,п окрийте с фолио или хартия за печене и поставете в хладилника за 12 часа.
- 3. Поставете престоялите в маринатата бутчета в плик с цип, като ги изтръсквате. Сипете мътеницата в плика, затворете и разклатете. След това изкарйте въздуха от плика, затворете отново и поставете в хладилник за 8 часа.
- 4. В дълбока купа сипете брашното и добавете бакпулвера и всички подправки. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
- 5. Измийте добре сладките картофи. Оваляйте ги в морска сол и ги подредете в тава. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 30 минути.
- 6. Загрейте 5-6 пръста олио в дълбока тенджера, до 180 градуса. Оваляйте добре пилешките бутчета в овкусеното брашно. Пържете бутчетата по 5 минути в олиото, до златисто, като пускате по 2 наведнъж. Подредете пържените бутчета в тава. Разпръснете няколко стръка мащерка върху тях и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 30 минути.
- 7. За салатата запечете семената от резене в сух тиган за минута. Пресипете ги в дълбока купа и добавете винения оцет, захарта и солта. Разбъркайте. Нарежете на тънко червеното зеле и го сложете в купата с дресинга. Разбъркайте много добре, с ръце, като едновременно мачкате зелето.
- 8. Сервирайте пилешките бутчета, гарнирани със салата от червено зеле, поръсена с листа кресон и печени сладки картофи.
- За повече рецепти посетете http://www.jamieoliver.com
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Примож Долничар
Пилешки рула с прошуто и сирене
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски