Южняшко пържено пиле

Южняшко пържено пиле

Начин на приготвяне:

1. За маринатата сипете зърната черен пипер в дълбока тенджера и ги запечете за 1 минута върху котлон. Добавете целите стръкове мащерка и дафинови листа, обелените и притиснати скилидки чесън, захарта и морската сол. Залейте с 400 мл вода и оставете сместа да заври. Дръпнете от котлона, добавете още 400 мл вода и оставете маринатата да изстине напълно.
2. Направете разрези с нож в кожата на всяко бутче, до костта. Поставете бутчетата в изстиналата марината,п окрийте с фолио или хартия за печене и поставете в хладилника за 12 часа.
3. Поставете престоялите в маринатата бутчета в плик с цип, като ги изтръсквате. Сипете мътеницата в плика, затворете и разклатете. След това изкарйте въздуха от плика, затворете отново и поставете в хладилник за 8 часа.
4. В дълбока купа сипете брашното и добавете бакпулвера и всички подправки. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
5. Извийте добре сладките картофи. Оваляйте ги в морска сол и ги подредете в тава. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 30 минути.
6. Загрейте 5-6 пръста олио в дълбока тенджера, до 180 градуса. Оваляйте добре пилешките бутчета в овкусеното брашно. Пържете бутчетата по 5 минути в олиото, до златисто, като пускате по 2 наведнъж. Подредете пържените бутчета в тава. Разпръснете няколко стръка мащерка върху тях и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 30 минути.
7. За салатата запечете семената от резене в сух тиган за минута. Пресипете ги в дълбока купа и добавете винения оцет, захарта и солта. Разбъркайте. Нарежете на тънко червеното зеле и го сложете в купата с дресинга. Разбъркайте много добре, с ръце, като едновременно мачкате зелето.
8. Сервирайте пилешките бутчета, гарнирани със салата от червено целе, поръсена с листа кресон и печени сладки картофи.

За повече рецепти посетете http://www.jamieoliver.com

Продукти

  • 4 горни пилешки бутчета
  • 4 долни пилешки бутчета
  • 200 мл мътеница или кисело мляко
  • 4 сладки картофа
  • 200 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. кайенски пипер
  • 1 ч.л. пушен лют червен пипер
  • 1 ч.л. лук на прах
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • сол и черен пипер
  • 2 литра олио

За маринатата:

  • 1 с.л. зърна черен пипер
  • 100 г морска сол
  • 100 г кафява захар
  • 4 стръка мащерка
  • 4 пресни дафинови листа
  • 4 скилидки чесън

За салатата:

  • 1 ч.л. семена от резене
  • 100 мл червен винен оцет
  • 1 с.л. кафява захар
  • 500 г червено зеле

Свързани рецепти