Това е рецепта за яхния с бутчета от токачка и маслини. Месото на токачката е подобно на пилешкото и се готви по същия начин и за същото време. 

Продукти

  • 4 цели бутчета от токачка
  • 100 г маслини микс (зелени и черни)
  • 20 скилидки чесън
  • 2 глави лук шалот
  • 8 бр. сушени домати
  • 200 мл вино Розе
  • 280 мл домашен пилешки бульон
  • 1 връзка босилек
  • зехтин, масло
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Измийте и подсушете бутчетата. Поръсете ги със сол и черен пипер от двете страни.
  • 2. Загрейте тиган с 2-3 с.л. зехтин в него. Поставете бутчетата с кожата надолу. Пържете от всички страни до златисто. Извадете месото в чиния.
  • 3. В същия тиган запържете нарязания на ситно лук шалот за 3-4 минути, докато омекне. След това добавете цели, предварително бланширани*, скилидки чесън. След минута деглазирайте с виното. Изчакайте алкохолът да се изпари и добавете бучка масло. След това добавете маслините без костилки и сушените домати. Разбъркайте и залейте с домашния пилешки бульон. Гответе на слаб огън до редуциране до гъстота на сос. Завършете с накъсани на едро листа босилек.
  • 4. Сервирайте провансалски сос на дъното на дълбока чиния. Нарежете на парчета месото и ги подредете върху соса. Гарнирайте с топли сварени пресни картофи.
  • *Обелените скилидки чесън се бланшират 2-3 минути във вряща подсолена вода. След това веднага се поставят в съд с леденостудена вода за 30 секунди.

Свързани рецепти

Виж всички