Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепта от: Адам Лайо
Добрите шишчета сатай трябва да са вкусни дори и без сос. Мариновайте пилешкото по-дълго време и го овкусете добре. След това изпечете шишчета и поднесете с пикантен сос с фъстъци.
Продукти
- 1 кг пилешко филе от бутче
- 5 глави червен лук
- 3 стръка лимонова трева
- 3 см куркума
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. сол
- 3 ч.л. захар
- 1 с.л. соев сос
- 1 ч.л. млян кориандър
- 40 мл олио + 60 мл
- 50 бр. дървени шишчета
- 100 мл кокосова сметана
- За соса:
- 200 мл олио
- 2 ч.ч. вода
- 1/3 ч.ч. кафява захар
- 2 ч.л. паста от тамаринд
- 250 г солени печени фъстъци
- ½ ч.л. сол
- 2 лайма, сок
- За ремпата:
- 5 глави лук шалот или 1 глава червен лук
- 4 скилидки чесън
- 2 см галангал
- 10-15 бр. сушени люти чушки
- 2 стръка лимонова трева
- За сервиране:
- краставица
- червен лук
Начин на приготвяне:
- 1. За ремпата сложете в блендер нарязаните сухи люти чушки (предварително накиснати във вода за 15 минути и отцедени) обелени и нарязани, нарязаната на кръгчета лимонена трева, обелените скилидки чесън, обеления и нарязан лук, и галангал. Добавете малко вода и пасирайте до гладкост.
- 2. За соса с фъстъци сипете 200 мл олио в дълбок тиган и запържете ремпата в него на умерен огън, при непрекъснато разбъркване, за около 10-15 минути или докато тя потъмнее и мазнината започне да се отделя.
- 3. Към сгъстената ремпа добавете водата, кафявата захар, пастата от тамаринд, сока от лайм, нарязаните на едро фъстъци и солта. Разбъркайте и оставете сместа да заври. Опитайте на вкус и доовкусете, при необходимост.
- 4. За маринатата смесете в блендер нарязаните лук и лимонова трева (запазете зелената част), обелените скилидки чесън, соевия сос, куркумата, кориандъра, солта, захарта и 40 мл олио. Пасирайте до гладкост.
- 5. Нарежете месото на парчета с размери 3х2 см. Добавете маринатата и разбъркайте много добре. Поставете в хладилник за 1 нощ.
- 6. Нанижете месото на предварително накиснати в студена вода за 1 нощ дървени шишчета, само в горната им част. В купа смесете кокосовата сметана с 60 мл олио. Завържете горната част на стръковете лимонова трева с помощта на ластик или канап и нацепете краищата, за да се получи четка.
- 7. Печете шишчетата върху скара, като ги мажете със смес от 60 мл олио и кокосова сметана и често ги обръщате.
- 8. Сервирайте пилешките шишчета сатай с нарязани на едро краставица, лук и фъстъчено сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби
Рецепти Люк Нгуен
Виетнамски ориз с пиле