Добрите шишчета сатай трябва да са вкусни дори и без сос. Мариновайте пилешкото по-дълго време и го овкусете добре. След това изпечете шишчета и поднесете с пикантен сос с фъстъци.

Продукти

  • 1 кг пилешко филе от бутче
  • 5 глави червен лук
  • 3 стръка лимонова трева
  • 3 см куркума
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. сол
  • 3 ч.л. захар
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 ч.л. млян кориандър
  • 40 мл олио + 60 мл
  • 50 бр. дървени шишчета
  • 100 мл кокосова сметана
  • За соса:
  • 200 мл олио
  • 2 ч.ч. вода
  • 1/3 ч.ч. кафява захар
  • 2 ч.л. паста от тамаринд
  • 250 г солени печени фъстъци
  • ½ ч.л. сол
  • 2 лайма, сок
  • За ремпата:
  • 5 глави лук шалот или 1 глава червен лук
  • 4 скилидки чесън
  • 2 см галангал
  • 10-15 бр. сушени люти чушки
  • 2 стръка лимонова трева
  • За сервиране:
  • краставица
  • червен лук

Начин на приготвяне:

  • 1. За ремпата сложете в блендер нарязаните сухи люти чушки (предварително накиснати във вода за 15 минути и отцедени) обелени и нарязани, нарязаната на кръгчета лимонена трева, обелените скилидки чесън, обеления и нарязан лук, и галангал. Добавете малко вода и пасирайте до гладкост.
  • 2. За соса с фъстъци сипете 200 мл олио в дълбок тиган и запържете ремпата в него на умерен огън, при непрекъснато разбъркване, за около 10-15 минути или докато тя потъмнее и мазнината започне да се отделя.
  • 3. Към сгъстената ремпа добавете водата, кафявата захар, пастата от тамаринд, сока от лайм, нарязаните на едро фъстъци и солта. Разбъркайте и оставете сместа да заври. Опитайте на вкус и доовкусете, при необходимост.
  • 4. За маринатата смесете в блендер нарязаните лук и лимонова трева (запазете зелената част), обелените скилидки чесън, соевия сос, куркумата, кориандъра, солта, захарта и 40 мл олио. Пасирайте до гладкост.
  • 5. Нарежете месото на парчета с размери 3х2 см. Добавете маринатата и разбъркайте много добре. Поставете в хладилник за 1 нощ.
  • 6. Нанижете месото на предварително накиснати в студена вода за 1 нощ дървени шишчета, само в горната им част. В купа смесете кокосовата сметана с 60 мл олио. Завържете горната част на стръковете лимонова трева с помощта на ластик или канап и нацепете краищата, за да се получи четка.
  • 7. Печете шишчетата върху скара, като ги мажете със смес от 60 мл олио и кокосова сметана и често ги обръщате.
  • 8. Сервирайте пилешките шишчета сатай с нарязани на едро краставица, лук и фъстъчено сос.

Свързани рецепти

Виж всички