Неделният обяд е семейна традиция. Той трябва да е богат - месо, сос и гарнитури. В предложения по-долу вариант той включва печено пиле, печени картофи, задушен зелен фасул, доматен сос Грейви и пилешки кюфтенца, всичко с лек полъх от индийската кухня. Задължително добавете и йоркширски пудингчета.

Продукти

  • 4 големи картофа (800 г)
  • 50 г гхи
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • За пилето:
  • 1.5 кг цяло пиле
  • 25 мл зехтин
  • 2 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. чесън на гранули
  • 1 ч.л. сол
  • За кюфтенцата:
  • 30 г пресен кориандър
  • 20 г кедрови ядки
  • ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 40 г прясно смлени хлебни трохи
  • 250 г пилешко филе
  • 1 яйце
  • 3 с.л. олио
  • За зеления фасул:
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • ½ ч.л. куркума
  • ½ ч.л. сол
  • 450 г френски зелен фасул
  • За доматения грейви сос:
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 пръчка канела
  • 3 скилидка чесън
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 3 домата (450 г)
  • ½ ч.л. сол
  • 1 с.л. паста от тамаринд
  • 300 мл вряща вода
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 1 с.л. студена вода

Начин на приготвяне:

  • 1. С помощта на кухненска ножица разрежете гръбнака на пилето. Обърнете го наобратно и натиснете, за да се разтвори като пеперуда. В купичка смесете зехтин с подправките и солта. Разбъркайте добре. Намажете със сместа пилето между кожата и месото. Поставете в тава с кожата надолу и покрийте с алуминиево фолио.
  • 2. Обелете картофите и ги нарежете на едро. Сварете ги в тенджера със студена вода за 6 минути. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата. Поставете капак и разклатете много енергично. Добавете бакпулвера и разбъркайте. Разтопете маслото гхи в дълбока тава, във фурната. Извадете и изсипете картофите в нея. Разпределете ги равномерно, поръсете със сол и печете на 180 градуса с вентилатор 30 минути заедно с пилето.
  • 3. Отстранете алуминиевото фолио и обърнете пилето наобратно, с кожата нагоре. Разбъркайте картофите. Върнете пилето и картофите във фурната и печете още 20 минути.
  • 4. За доматения грейви сос на умерен огън загрейте зехтин в дълбок тиган и пуснете пръчката канелаа. Запържете нарязаните на тънки филийки скилидки чесън за 1-2 минути. След това добавете доматеното пюре, нарязаните на кубчета домати и сол. Разбъркайте внимателно и гответе докато доматите омекнат. Добавете пастата от тамаринд и горещата вода. Оставете соса да се сгъсти, за около 10 минути. Извадете пръчката канела и пасирайте соса. След това добавете разтвореното в студена вода царевично нишесте и разбърквайте в продължение на 5 минути, докато сосът се сгъсти. Пресипете в сосиера.
  • 5. За пилешките кюфтенца сложете нарязаното на парчета пилешко месо, листата кориандър, кедровите ядки, хлебните трохи, яйцето, смления кориандър и солта в блендер. Пасирайте сместа. Оформете 8 кръгли топчета от нея. Изпържете ги в загрято олио за около 20 минути, като ги обръщате от всички страни.
  • 6. За зеления фасул загрейте зехтин в тиган. Запържете нарязания на тънки филийки чесън до златисто заедно с куркума и сол. Добавете предварително почистения зелен фасул и запържете за 5 минути.
  • 7. Сервирайте печено пиле с печени картофи, пържени кюфтенца, доматен сос, зелен фасул и Йоркширски пудингчета (притоплени замразени).

Свързани рецепти

Виж всички