Неделен обяд
Рецепта от: Надия Хюсеин
Неделният обяд е семейна традиция. Той трябва да е богат - месо, сос и гарнитури. В предложения по-долу вариант той включва печено пиле, печени картофи, задушен зелен фасул, доматен сос Грейви и пилешки кюфтенца, всичко с лек полъх от индийската кухня. Задължително добавете и йоркширски пудингчета.
Продукти
- 4 големи картофа (800 г)
- 50 г гхи
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. бакпулвер
- За пилето:
- 1.5 кг цяло пиле
- 25 мл зехтин
- 2 ч.л. смлян джинджифил
- 1 ч.л. чесън на гранули
- 1 ч.л. сол
- За кюфтенцата:
- 30 г пресен кориандър
- 20 г кедрови ядки
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 40 г прясно смлени хлебни трохи
- 250 г пилешко филе
- 1 яйце
- 3 с.л. олио
- За зеления фасул:
- 3 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- ½ ч.л. куркума
- ½ ч.л. сол
- 450 г френски зелен фасул
- За доматения грейви сос:
- 2 с.л. зехтин
- 1 пръчка канела
- 3 скилидка чесън
- 1 с.л. доматено пюре
- 3 домата (450 г)
- ½ ч.л. сол
- 1 с.л. паста от тамаринд
- 300 мл вряща вода
- 1 с.л. царевично нишесте
- 1 с.л. студена вода
Начин на приготвяне:
- 1. С помощта на кухненска ножица разрежете гръбнака на пилето. Обърнете го наобратно и натиснете, за да се разтвори като пеперуда. В купичка смесете зехтин с подправките и солта. Разбъркайте добре. Намажете със сместа пилето между кожата и месото. Поставете в тава с кожата надолу и покрийте с алуминиево фолио.
- 2. Обелете картофите и ги нарежете на едро. Сварете ги в тенджера със студена вода за 6 минути. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата. Поставете капак и разклатете много енергично. Добавете бакпулвера и разбъркайте. Разтопете маслото гхи в дълбока тава, във фурната. Извадете и изсипете картофите в нея. Разпределете ги равномерно, поръсете със сол и печете на 180 градуса с вентилатор 30 минути заедно с пилето.
- 3. Отстранете алуминиевото фолио и обърнете пилето наобратно, с кожата нагоре. Разбъркайте картофите. Върнете пилето и картофите във фурната и печете още 20 минути.
- 4. За доматения грейви сос на умерен огън загрейте зехтин в дълбок тиган и пуснете пръчката канелаа. Запържете нарязаните на тънки филийки скилидки чесън за 1-2 минути. След това добавете доматеното пюре, нарязаните на кубчета домати и сол. Разбъркайте внимателно и гответе докато доматите омекнат. Добавете пастата от тамаринд и горещата вода. Оставете соса да се сгъсти, за около 10 минути. Извадете пръчката канела и пасирайте соса. След това добавете разтвореното в студена вода царевично нишесте и разбърквайте в продължение на 5 минути, докато сосът се сгъсти. Пресипете в сосиера.
- 5. За пилешките кюфтенца сложете нарязаното на парчета пилешко месо, листата кориандър, кедровите ядки, хлебните трохи, яйцето, смления кориандър и солта в блендер. Пасирайте сместа. Оформете 8 кръгли топчета от нея. Изпържете ги в загрято олио за около 20 минути, като ги обръщате от всички страни.
- 6. За зеления фасул загрейте зехтин в тиган. Запържете нарязания на тънки филийки чесън до златисто заедно с куркума и сол. Добавете предварително почистения зелен фасул и запържете за 5 минути.
- 7. Сервирайте печено пиле с печени картофи, пържени кюфтенца, доматен сос, зелен фасул и Йоркширски пудингчета (притоплени замразени).
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби
Рецепти Люк Нгуен
Виетнамски ориз с пиле