Неделен обяд
Рецепта от: Надия Хюсеин
Неделният обяд е семейна традиция. Той трябва да е богат - месо, сос и гарнитури. В предложения по-долу вариант той включва печено пиле, печени картофи, задушен зелен фасул, доматен сос Грейви и пилешки кюфтенца, всичко с лек полъх от индийската кухня. Задължително добавете и йоркширски пудингчета.
Продукти
- 4 големи картофа (800 г)
- 50 г гхи
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. бакпулвер
- За пилето:
- 1.5 кг цяло пиле
- 25 мл зехтин
- 2 ч.л. смлян джинджифил
- 1 ч.л. чесън на гранули
- 1 ч.л. сол
- За кюфтенцата:
- 30 г пресен кориандър
- 20 г кедрови ядки
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 40 г прясно смлени хлебни трохи
- 250 г пилешко филе
- 1 яйце
- 3 с.л. олио
- За зеления фасул:
- 3 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- ½ ч.л. куркума
- ½ ч.л. сол
- 450 г френски зелен фасул
- За доматения грейви сос:
- 2 с.л. зехтин
- 1 пръчка канела
- 3 скилидка чесън
- 1 с.л. доматено пюре
- 3 домата (450 г)
- ½ ч.л. сол
- 1 с.л. паста от тамаринд
- 300 мл вряща вода
- 1 с.л. царевично нишесте
- 1 с.л. студена вода
Начин на приготвяне:
- 1. С помощта на кухненска ножица разрежете гръбнака на пилето. Обърнете го наобратно и натиснете, за да се разтвори като пеперуда. В купичка смесете зехтин с подправките и солта. Разбъркайте добре. Намажете със сместа пилето между кожата и месото. Поставете в тава с кожата надолу и покрийте с алуминиево фолио.
- 2. Обелете картофите и ги нарежете на едро. Сварете ги в тенджера със студена вода за 6 минути. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата. Поставете капак и разклатете много енергично. Добавете бакпулвера и разбъркайте. Разтопете маслото гхи в дълбока тава, във фурната. Извадете и изсипете картофите в нея. Разпределете ги равномерно, поръсете със сол и печете на 180 градуса с вентилатор 30 минути заедно с пилето.
- 3. Отстранете алуминиевото фолио и обърнете пилето наобратно, с кожата нагоре. Разбъркайте картофите. Върнете пилето и картофите във фурната и печете още 20 минути.
- 4. За доматения грейви сос на умерен огън загрейте зехтин в дълбок тиган и пуснете пръчката канелаа. Запържете нарязаните на тънки филийки скилидки чесън за 1-2 минути. След това добавете доматеното пюре, нарязаните на кубчета домати и сол. Разбъркайте внимателно и гответе докато доматите омекнат. Добавете пастата от тамаринд и горещата вода. Оставете соса да се сгъсти, за около 10 минути. Извадете пръчката канела и пасирайте соса. След това добавете разтвореното в студена вода царевично нишесте и разбърквайте в продължение на 5 минути, докато сосът се сгъсти. Пресипете в сосиера.
- 5. За пилешките кюфтенца сложете нарязаното на парчета пилешко месо, листата кориандър, кедровите ядки, хлебните трохи, яйцето, смления кориандър и солта в блендер. Пасирайте сместа. Оформете 8 кръгли топчета от нея. Изпържете ги в загрято олио за около 20 минути, като ги обръщате от всички страни.
- 6. За зеления фасул загрейте зехтин в тиган. Запържете нарязания на тънки филийки чесън до златисто заедно с куркума и сол. Добавете предварително почистения зелен фасул и запържете за 5 минути.
- 7. Сервирайте печено пиле с печени картофи, пържени кюфтенца, доматен сос, зелен фасул и Йоркширски пудингчета (притоплени замразени).
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Донал Скиан
Пиле "Кунг Пао"
Рецепти Адам Лайо
Пиле Брес с полента и трюфели
Рецепти Донал Скиан
Сандвич с хрупкаво пилешко
Рецепти Гордън Рамзи
Пилешко с оризови нудъли
Рецепти Шейн Делия
Поширано пиле с пушен ориз и сос от кисело мляко и тахан
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле тика
Рецепти Шейн Делия
Пилешка шауарма с питки и салата от маринован лук
Рецепти Джейми Оливър
Бързо печено пиле