Печено пиле с грейви сос
Рецепта от: Стоян и Лора
1. В купичка смесете ригана, пушения червен пипер, сол и черен пипер. Намажете пилето с половината от маслото. Овкусете го добре отвътре с микса от подправки. В кухината сложете стръковете мащерка и салвия, както и скилидките от половината глава чесън. Поръсете с микса от подправки хубаво и от външната страна. Завържете пилето.
2. Загрейте тава с дебело дъно на котлона. Сипете зехтина и сложете пилето с гърдите нагоре. Гответе 5-10 минути.
3. Добавете морковите, лука и целината, обелени и нарязано на едро, както и другата половина от главата чесън. Печете в загрята на 180 градуса фурна за 40-50 минути.
4. Извадете пилето от фурната. Сложете го в чиния заедно със зеленчуците и го оставете да почине.
5. Сложете тавата с мазнината от печенето на котлона. Добавете още малко масло и загрейте. Сипете брашното и го запържете добре. Налейте пилешкия бульон. Щом сосът се сгъсти, дръпнете от котлона и прецедете. Овкусете със сол и черен пипер.
6. Сервирайте печеното пиле със соса.
*Печете във фурна с включен вентилатор.
Продукти
- 1 пиле
- 125 г краве масло (със стайна температура)
- 200 мл пилешки бульон
- 4 моркова
- 1 глава лук
- 4 стръка стеблена целина
- 1 глава чесън
- 30 мл зехтин
- 1/4 ч.л. пушен червен пипер
- 1 стрък салвия
- 1/4 ч.л. сух риган
- 1 стрък мащерка
- 2 с.л. брашно
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол