Пилето се пече цяло заедно с нарязаните зеленчуци. От отделилата се мазнина по време на печенето и зеленчуците се приготвя сос Грейви. Просто, вкусно и празнично!

Продукти

  • 1 пиле
  • 125 г краве масло (със стайна температура)
  • 200 мл пилешки бульон
  • 4 моркова
  • 1 глава лук
  • 4 стръка стеблена целина
  • 1 глава чесън
  • 30 мл зехтин
  • 1/4 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 стрък салвия
  • 1/4 ч.л. сух риган
  • 1 стрък мащерка
  • 2 с.л. брашно
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. В купичка смесете ригана, пушения червен пипер, сол и черен пипер. Намажете пилето с половината от маслото. Овкусете го добре отвътре с микса от подправки. В кухината сложете стръковете мащерка и салвия, както и скилидките от половината глава чесън. Поръсете с микса от подправки хубаво и от външната страна. Завържете пилето.
  • 2. Загрейте тава с дебело дъно на котлона. Сипете зехтина и сложете пилето с гърдите нагоре. Гответе 5-10 минути.
  • 3. Добавете морковите, лука и целината, обелени и нарязано на едро, както и другата половина от главата чесън. Печете в загрята на 180 градуса фурна за 40-50 минути.
  • 4. Извадете пилето от фурната. Сложете го в чиния заедно със зеленчуците и го оставете да почине.
  • 5. Сложете тавата с мазнината от печенето на котлона. Добавете още малко масло и загрейте. Сипете брашното и го запържете добре. Налейте пилешкия бульон. Щом сосът се сгъсти, дръпнете от котлона и прецедете. Овкусете със сол и черен пипер.
  • 6. Сервирайте печеното пиле със соса.
  • *Печете във фурна с включен вентилатор.

Свързани рецепти

Виж всички