Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепта от: Къртис Стоун
Тази рецепта изисква предварителна подготовка, за да можете да се насладите на съчетанието на вкусовете. Домашно приготвен хляб пита, мариновано пилешко месо и салата Дзадзики.
Продукти
- 1 с.л. чесън на прах
- х 2 ч.л. прясно смлян черен пипер, сол, лук на прах, сушен риган и червен пипер
- 2 скилидки чесън
- 9 пилешки бутчета (без кожа и без кости)
- За дзадзики:
- 1 краставица
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. лимонов сок
- 2 ч.ч. кисело мляко
- 1/3 ч.ч. листа мента
- 2 ч.л. зехтин екстра върджин
- За питите:
- ¾ ч.ч. топла вода (40⁰-50⁰)
- 3 с.л. захар
- 1 ½ ч.л. сол
- 2 ч.ч. брашно
- 187 г семолина (пшеничен грис)
- 4 г пресен риган
- 4 ч.л. суха мая
- зехтин
- сол Малдон
- Допълнително:
- 1 домат
- 1 глава червен лук
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото за питите сипете в голяма купа топла вода, захар и сол. Изсипете брашното и семолината, добавете и нарязаните листенца риган. Оформете кладенче в брашното и в него сипете сухата мая. Омесете до получаването на гладко тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го доомесете леко. Разделете на 6 равни части. Оформете всяко парче на топка. Подредете топките една до друга в намазана със зехтин тава и ги намажете отгоре. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втасат на топло за 45 минути.
- 2. Разточете всяка топка тесто върху набрашнен плот в кръг с диаметър 15 см. Намажете всяка питак със зехтин от двете страни и поръсете отгоре със сол Малдон. Изпечете питите една по една в загрят сух тиган или върху скара – по 2 минути от всяка страна. Съхранявайте питите топли, увити в кърпа.
- 3. За маринатата за месото смесете всички сухи подправки с настърганите скилидки чесън в купа. Добавете месото и го поръсете със зехтин. Разбъркайте добре. Нанижете месото едно по едно на метален шиш, като го прегъвате на две, плътно едно до друго. Поставете във фурна на грил функция – на 190 градуса за 45 минути. Вътрешната температура на месото при готовност трябва да е 68 градуса.
- 4. За салатата дзадзики обелете краставицата и я разрежете на две по дължина. Отстранете семките и и я настържете в купа. Към нея добавете настърганите скилидки чесън, малко настъргана лимонова кора и лимоновия сок. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете киселото мляко и разбъркайте много добре.
- 5. Нарежете домата на тънки резени, а лукът – на тънки полумесеци.
- 6. Нарежете отпочиналото пилешко месо като изправите шиша и режете отстрани малки парченца. Сервирайте го в питка или отделно с домат и лук.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Примож Долничар
Пилешки рула с прошуто и сирене
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски