Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепта от: Къртис Стоун
Тази рецепта изисква предварителна подготовка, за да можете да се насладите на съчетанието на вкусовете. Домашно приготвен хляб пита, мариновано пилешко месо и салата Дзадзики.
Продукти
- 1 с.л. чесън на прах
- х 2 ч.л. прясно смлян черен пипер, сол, лук на прах, сушен риган и червен пипер
- 2 скилидки чесън
- 9 пилешки бутчета (без кожа и без кости)
- За дзадзики:
- 1 краставица
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. лимонов сок
- 2 ч.ч. кисело мляко
- 1/3 ч.ч. листа мента
- 2 ч.л. зехтин екстра върджин
- За питите:
- ¾ ч.ч. топла вода (40⁰-50⁰)
- 3 с.л. захар
- 1 ½ ч.л. сол
- 2 ч.ч. брашно
- 187 г семолина (пшеничен грис)
- 4 г пресен риган
- 4 ч.л. суха мая
- зехтин
- сол Малдон
- Допълнително:
- 1 домат
- 1 глава червен лук
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото за питите сипете в голяма купа топла вода, захар и сол. Изсипете брашното и семолината, добавете и нарязаните листенца риган. Оформете кладенче в брашното и в него сипете сухата мая. Омесете до получаването на гладко тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го доомесете леко. Разделете на 6 равни части. Оформете всяко парче на топка. Подредете топките една до друга в намазана със зехтин тава и ги намажете отгоре. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втасат на топло за 45 минути.
- 2. Разточете всяка топка тесто върху набрашнен плот в кръг с диаметър 15 см. Намажете всяка питак със зехтин от двете страни и поръсете отгоре със сол Малдон. Изпечете питите една по една в загрят сух тиган или върху скара – по 2 минути от всяка страна. Съхранявайте питите топли, увити в кърпа.
- 3. За маринатата за месото смесете всички сухи подправки с настърганите скилидки чесън в купа. Добавете месото и го поръсете със зехтин. Разбъркайте добре. Нанижете месото едно по едно на метален шиш, като го прегъвате на две, плътно едно до друго. Поставете във фурна на грил функция – на 190 градуса за 45 минути. Вътрешната температура на месото при готовност трябва да е 68 градуса.
- 4. За салатата дзадзики обелете краставицата и я разрежете на две по дължина. Отстранете семките и и я настържете в купа. Към нея добавете настърганите скилидки чесън, малко настъргана лимонова кора и лимоновия сок. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете киселото мляко и разбъркайте много добре.
- 5. Нарежете домата на тънки резени, а лукът – на тънки полумесеци.
- 6. Нарежете отпочиналото пилешко месо като изправите шиша и режете отстрани малки парченца. Сервирайте го в питка или отделно с домат и лук.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби
Рецепти Люк Нгуен
Виетнамски ориз с пиле