Тази рецепта изисква предварителна подготовка, за да можете да се насладите на съчетанието на вкусовете. Домашно приготвен хляб пита, мариновано пилешко месо и салата Дзадзики.

Продукти

  • 1 с.л. чесън на прах
  • х 2 ч.л. прясно смлян черен пипер, сол, лук на прах, сушен риган и червен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 9 пилешки бутчета (без кожа и без кости)
  • За дзадзики:
  • 1 краставица
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 2 ч.ч. кисело мляко
  • 1/3 ч.ч. листа мента
  • 2 ч.л. зехтин екстра върджин
  • За питите:
  • ¾ ч.ч. топла вода (40⁰-50⁰)
  • 3 с.л. захар
  • 1 ½ ч.л. сол
  • 2 ч.ч. брашно
  • 187 г семолина (пшеничен грис)
  • 4 г пресен риган
  • 4 ч.л. суха мая
  • зехтин
  • сол Малдон
  • Допълнително:
  • 1 домат
  • 1 глава червен лук

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото за питите сипете в голяма купа топла вода, захар и сол. Изсипете брашното и семолината, добавете и нарязаните листенца риган. Оформете кладенче в брашното и в него сипете сухата мая. Омесете до получаването на гладко тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го доомесете леко. Разделете на 6 равни части. Оформете всяко парче на топка. Подредете топките една до друга в намазана със зехтин тава и ги намажете отгоре. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втасат на топло за 45 минути.
  • 2. Разточете всяка топка тесто върху набрашнен плот в кръг с диаметър 15 см. Намажете всяка питак със зехтин от двете страни и поръсете отгоре със сол Малдон. Изпечете питите една по една в загрят сух тиган или върху скара – по 2 минути от всяка страна. Съхранявайте питите топли, увити в кърпа.
  • 3. За маринатата за месото смесете всички сухи подправки с настърганите скилидки чесън в купа. Добавете месото и го поръсете със зехтин. Разбъркайте добре. Нанижете месото едно по едно на метален шиш, като го прегъвате на две, плътно едно до друго. Поставете във фурна на грил функция – на 190 градуса за 45 минути. Вътрешната температура на месото при готовност трябва да е 68 градуса.
  • 4. За салатата дзадзики обелете краставицата и я разрежете на две по дължина. Отстранете семките и и я настържете в купа. Към нея добавете настърганите скилидки чесън, малко настъргана лимонова кора и лимоновия сок. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете киселото мляко и разбъркайте много добре.
  • 5. Нарежете домата на тънки резени, а лукът – на тънки полумесеци.
  • 6. Нарежете отпочиналото пилешко месо като изправите шиша и режете отстрани малки парченца. Сервирайте го в питка или отделно с домат и лук.

Свързани рецепти

Виж всички