Пилешки шишчета със салата по тайландски

В тази рецепта за пилешки шишчета пилешкото месо първо се маринова със съставки от азиатската кухня. След това месото се нанизва на шишчета и се пече върху барбекю. Пилешките шишчета се поднасят със салата от зелена папая, зелен фасул и домати.

Продукти

  • За шишчетата:
  • 400 г пилешки бутчета (без кожа и кости)
  • 1 с.л. паста от тамаринд
  • 1 ч.л. паста от лимонова трева
  • 2 с.л. светъл соев сос
  • 1 с.л. рибен сос
  • ½ лайм, ско
  • 2 с.л. палмова захар
  • 3 см корен от джинджифил
  • 3 листа кафир лайм
  • За салатата:
  • 250 г зелена папая
  • 1 малка глава лук шалот
  • 1 скилидка чесън
  • 1 люта чушка Птиче око
  • 1 дълга червена люта чушка
  • 1 с.л. палмова захар
  • 3 с.л. сок от лайм
  • 2 с.л. рибен сос
  • 8 чери домати
  • 80 г френски зелен фасул
  • шепа пресен кориандър
  • шепа листа мента
  • 30 г печени солени фъстъци

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете пилешките бутчета на малки парчета и ги поставете в купа. Добавете нарязаните на ситно листа кафир лайм, пастата от лимонена трева, фино настъргания джинджифил, сока от лайм, нарязаната на тънки филийки палмова захар, пастата от тамаринд, соевия и рибния сос. Разбъркайте много добре и оставете месото да се маринова поне за 20 минути.
  • 2. За салатата нарежете лютите чушки на тънки кръгчета и ги сложете в хаванче. Добавете нарязания на ситно лук, нарязаните на тънки филийки скилидки чесън и палмова захар, както и сока от лайм. Стрийте всичко. Накрая добавете разрязаните на половинки чери домати и ги смачкайте.
  • 3. Отстранете семките на папаята и я обелете. След това с помощта на белачка за жулиени я нарежете на тънки ленти, в голяма купа. Добавете почистен и измит суров френски зелен фасул, нарязаните кориандър и мента. Залейте със соса от хаванчето и добавете малко рибен сос. Разбъркайте добре и оставете настрани.
  • 4. Нанижете пилешкото месо на предварително накиснати във вода дървени шишчета. Поставете ги върху добре загрята скара. Печете по 4-5 минути от всяка страна, като ги мажете с останалата в купата марината.
  • 5. Сервирайте топлите пилешки шишчета с гарнитура от салата с папая, поръсена с печени солени фъстъци.

Свързани рецепти

Виж всички