Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепта от: Том Керидж
В тази рецепта за пилешки шишчета пилешкото месо първо се маринова със съставки от азиатската кухня. След това месото се нанизва на шишчета и се пече върху барбекю. Пилешките шишчета се поднасят със салата от зелена папая, зелен фасул и домати.
Продукти
- За шишчетата:
- 400 г пилешки бутчета (без кожа и кости)
- 1 с.л. паста от тамаринд
- 1 ч.л. паста от лимонова трева
- 2 с.л. светъл соев сос
- 1 с.л. рибен сос
- ½ лайм, ско
- 2 с.л. палмова захар
- 3 см корен от джинджифил
- 3 листа кафир лайм
- За салатата:
- 250 г зелена папая
- 1 малка глава лук шалот
- 1 скилидка чесън
- 1 люта чушка Птиче око
- 1 дълга червена люта чушка
- 1 с.л. палмова захар
- 3 с.л. сок от лайм
- 2 с.л. рибен сос
- 8 чери домати
- 80 г френски зелен фасул
- шепа пресен кориандър
- шепа листа мента
- 30 г печени солени фъстъци
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете пилешките бутчета на малки парчета и ги поставете в купа. Добавете нарязаните на ситно листа кафир лайм, пастата от лимонена трева, фино настъргания джинджифил, сока от лайм, нарязаната на тънки филийки палмова захар, пастата от тамаринд, соевия и рибния сос. Разбъркайте много добре и оставете месото да се маринова поне за 20 минути.
- 2. За салатата нарежете лютите чушки на тънки кръгчета и ги сложете в хаванче. Добавете нарязания на ситно лук, нарязаните на тънки филийки скилидки чесън и палмова захар, както и сока от лайм. Стрийте всичко. Накрая добавете разрязаните на половинки чери домати и ги смачкайте.
- 3. Отстранете семките на папаята и я обелете. След това с помощта на белачка за жулиени я нарежете на тънки ленти, в голяма купа. Добавете почистен и измит суров френски зелен фасул, нарязаните кориандър и мента. Залейте със соса от хаванчето и добавете малко рибен сос. Разбъркайте добре и оставете настрани.
- 4. Нанижете пилешкото месо на предварително накиснати във вода дървени шишчета. Поставете ги върху добре загрята скара. Печете по 4-5 минути от всяка страна, като ги мажете с останалата в купата марината.
- 5. Сервирайте топлите пилешки шишчета с гарнитура от салата с папая, поръсена с печени солени фъстъци.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби
Рецепти Люк Нгуен
Виетнамски ориз с пиле