Том Керидж

© MMXX BLINK ENTERTAINMENT LIMITED for International ITV
Том Керидж

Биография

Томас Керидж, роден на 27 юли 1973 г., е английски шеф-готвач, носител на звезди „Мишлен“.

Като дете Том участва в няколко телевизионни сериала, но на 18-годишна възраст решава да учи в кулинарно училище. Интересът му към готвенето се заражда в тийнеджърските години, когато като дете на разведени родители, е принуден да се грижи за себе си и за по-малкия си брат и съответно да приготвя храна. След завършването на кулинарното си образование, Том работи в различни ресторанти във Великобритания, сред които отличените със звезда „Мишлен“Rhodes in the Square и Adlards. През 2005 г. заедно със съпругата си Бет Кълън-Кердиж Том отваря пъб The Hand & Flowers, в който той спечелва първата си звезда „Мишлен“ като готвач. През 2012 г., когато Том печели втората си звезда „Мишлен“, той решава да отвори втория си пъб в Марлоу, който му донася нова звезда „Мишлен“. След още няколко години Том отваря The Butcher's Tap - месарница и пъб под един покрив, както и ресторант в хотел „Коринтия“ в Лондон.

Том е участвал като готвач в телевизионните формати Great British Menu, MasterChef and Saturday Kitchen. Водил е и две собствени телевизионни предавани по ВВС - How to Lose Weight For Good and Top of the Shop.

Керидж е заклет фен на „Манчестър Юнайтед“ и има 7 татуировки по тялото си, посветени на любимия си играч Брайън Робсън.

На 40-годишна възраст Том Керидж тежи 190.5 кг., но през следващите 5 години успява да свали 76.2 кг от тях чрез комбинация от плуване, отказване от алкохола, намаляване на въглехидратите и прилагане на допаминова диета.