Печена риба Джон Дори с пушена картофена салата
Рецепта от: Том Керидж
Рибата Джон Дори се среща във водите на Атлантическия океан и Средиземно море. Тъй като се среща рядко на пазара, тя може да бъде заменена с лаврак. Преди да се изпече на скара, рибата се овкусява с розмарин, чесън и семена фенел. Сварените картофи за салатата се опушват първо леко върху скарата, след това се съчетават с кисели краставички, майонеза и сметана.
Продукти
- 2 х 500 г риби Джон Дори
- 3 стръка розмарин
- 4 с.л. зехтин
- 1 с.л. морска сол
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 2 ч.л. семена фенел
- 1 ½ ч.л. чесън на прах
- 1 лимон, сок
- За картофената салата:
- 800 г сварени пресни картофи (небелени)
- 3 с.л. майонеза
- 3 с.л. заквасена сметана
- 6 стръка селъри
- 50 г кисели краставички
- 2 с.л. копър
- 2 с.л. магданоз
Начин на приготвяне:
- 1. Отрежете перките на предварително почистената от вътрешности и люспи риба.
- 2. В купа смесете пушения червен пипер, нарязания на ситно розмарин и чесънът на прах. Добавете и предваритело счуканите в хаванче семена фенел. Добавете морска сол и лимоновия сок. Разбъркайте добре и добавете зехтина. Разбъркайте.
- 3. Поставете рибите в тавичка и направете по 3 повърхностни разреза от двете страни на всяка риба. Намажете рибите с маринатата и хубаво я втрийте в тях.
- 4. Поставете рибите върху добре загрята скара и печете 5-6 минути или малко повече. Обърнете рибите и печете още 5-6 минути.
- 5. За салатата разрежете картофите на половинки и ги поставете в метална купа цедка. Разпръснете дървени стърготини, които предварително са били накиснати във вода, върху загрято барбекю. Поставете купата с картофите върху скарата и затворете капака на барбекюто. Опушете за 5-10 минути.
- 6. Нарежете на ситно селърито и го сложете в купа. Добавете нарязаните на кръгчета кисели краставички, както и нарязаните копър и магданоз. Добавете висококачествена майонеза и сметаната. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте много добре. Добавете опушените картофи и разбъркайте отново.
- 7. Поднесете целите печени риби, поръсени с лимонов сок и зехтин, с гарнитура от картофена салата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Бургери с тандури треска
Рецепти Надия Хюсеин
Рибно къри с кресон и лимонов кускус
Рецепти Стоян и Лора
Риба с шафранов сос и кускус
Рецепти Нико Рейнолдс
Бургер с печена риба и сладък картоф
Рецепти Люк Нгуен
Тилапия на скара с лимонова трева
Рецепти Къртис Стоун
Хрупкав лаврак с ориз и шафран
Рецепти Донал Скиан
Риба по виетнамски с копър и куркума
Рецепти Джъстин Скофийлд
Тостада от точени кори със севиче
Рецепти Рудолф ван Веен
Риба в тесто
Рецепти Къртис Стоун
Маринована риба в нумус