Рибата Джон Дори се среща във водите на Атлантическия океан и Средиземно море. Тъй като се среща рядко на пазара, тя може да бъде заменена с лаврак. Преди да се изпече на скара, рибата се овкусява с розмарин, чесън и семена фенел. Сварените картофи за салатата се опушват първо леко върху скарата, след това се съчетават с кисели краставички, майонеза и сметана.

Продукти

  • 2 х 500 г риби Джон Дори
  • 3 стръка розмарин
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 с.л. морска сол
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 2 ч.л. семена фенел
  • 1 ½ ч.л. чесън на прах
  • 1 лимон, сок
  • За картофената салата:
  • 800 г сварени пресни картофи (небелени)
  • 3 с.л. майонеза
  • 3 с.л. заквасена сметана
  • 6 стръка селъри
  • 50 г кисели краставички
  • 2 с.л. копър
  • 2 с.л. магданоз

Начин на приготвяне:

  • 1. Отрежете перките на предварително почистената от вътрешности и люспи риба.
  • 2. В купа смесете пушения червен пипер, нарязания на ситно розмарин и чесънът на прах. Добавете и предваритело счуканите в хаванче семена фенел. Добавете морска сол и лимоновия сок. Разбъркайте добре и добавете зехтина. Разбъркайте.
  • 3. Поставете рибите в тавичка и направете по 3 повърхностни разреза от двете страни на всяка риба. Намажете рибите с маринатата и хубаво я втрийте в тях.
  • 4. Поставете рибите върху добре загрята скара и печете 5-6 минути или малко повече. Обърнете рибите и печете още 5-6 минути.
  • 5. За салатата разрежете картофите на половинки и ги поставете в метална купа цедка. Разпръснете дървени стърготини, които предварително са били накиснати във вода, върху загрято барбекю. Поставете купата с картофите върху скарата и затворете капака на барбекюто. Опушете за 5-10 минути.
  • 6. Нарежете на ситно селърито и го сложете в купа. Добавете нарязаните на кръгчета кисели краставички, както и нарязаните копър и магданоз. Добавете висококачествена майонеза и сметаната. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте много добре. Добавете опушените картофи и разбъркайте отново.
  • 7. Поднесете целите печени риби, поръсени с лимонов сок и зехтин, с гарнитура от картофена салата.

Свързани рецепти

Виж всички