Тако с печена на скара риба тон
Рецепта от: Том Керидж
Парченца предварително маринована и изпечена на грил риба тон, мариновани репички, салца от ананас и крем от авокадо - всичко това поставено върху малки тортили. Вкусовете се смесват идеално - солено, сладко и пикантно.
Продукти
- 400 г филе от риба тон (стекове с дебелина 2.5 см)
- 1 сушена люта чушка Чипотле
- ½ ч.л. сушен риган
- 1 лайм, настъргана кора
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- сол
- За репичките:
- 12 репички
- ½ лайм, сок
- сол
- За салцата:
- 1 люта чушка Халапеньо
- 150 г ананас
- 1 лайм, кора и сок
- 3 с.л. кориандър
- За крема от авокадо:
- 2 малки узрели авокадо
- 100 г заквасена сметана
- 1 ч.л. паста от чипотле
- Допълнително:
- 150 г червено зеле
- 8 малки тортили
Начин на приготвяне:
- 1. За маринатата за рибата счукайте сушената люта чушка в хаванче и я смесете със сушения риган и фино настърганата кора от лайм. Добавете зехтин и сол и разбъркайте добре.
- 2. Поставете двата стека риба тон в тавичка и втрийте маринатата в тях.
- 3. Нарежете репичките на много тънки кръгчета и ги сложете в купичка. Добавете лимоновия сок и солта и разбъркайте. Оставете настрана за 10-15 минути.
- 4. За салцата нарежете обеления ананас на малки кубчета и го сложете в купа. Добавете нарязаната на много ситно люта чушка (без семките) и нарязания кориандър. Разбъркайте.
- 5. За крема от авокадо разрежете авокадото на две по дължина, отстранете костилката и извадете месото. Намачкайте го в купа, добавете сметаната и пастата от чипотле. Разбъркайте добре.
- 6. Поставете рибата върху загрято барбекю. Печете 1-1 ½ и обърнете. Печете още 1 минута и дръпнете от огъня. Оставете рибата да почине 3-4 минути и след това я нарежете на филийки.
- 7. Нарежете червеното зеле на тънко. Затоплете тортилите върху барбекюто. Намажете всяка тортиля с крем от авокадо. Върху него сложете мариновани репички и салца. Добавете парченца риба тон и още репички и салца.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Давид Скоко
Паламуд с тиквички
Рецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Микела Киапа
Баня кауда (дип от аншоа и чесън)
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове