Продукти

  • 2 големи глави лук
  • Зехтин
  • 400 г телешка кайма
  • 50 г телешка лой
  • 100 г пастрами или дърпано телешко месо
  • 2 скилидки чесън
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. семена резене
  • 1 с.л. зърна кориандър
  • 1 с.л. зърна черен пипер
  • За соса:
  • 100 г майонеза
  • 50 г доматен кетчуп
  • 1 с.л. паста от хрян
  • Сос Уорчестър
  • 3 капки сос Табаско
  • ½ лимон, сок
  • Допълнително:
  • 4 слайса сирене Ементал
  • 4 пълни с.л. нарязано на тънко кисело зеле
  • 4 кисели краставички
  • 4 ръжени питки за бургер

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте зехтин в голям тиган. Добавете нарязания на ситно лук и щипка сол и запържете на бавен огън за около 20 минути, докато лукът стане кафяв и омекне напълно.
  • 2. В купа смесете каймата, лойта, изстиналия пържен лук и настърганите скилидки чесън. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете и нарязаното на малки кубчета пастрами. Омесете добре каймата с ръце. Оформете 4 големи бургера и ги поставете в тавичка. Охладете в хладилник.
  • 3. Запечете за кратко в сух тиган семената резене и ги счукайте в хаванче заедно със зърната кориандър и черен пипер.
  • 4. Поставете едната страна на всеки бургер в подправките, за да залепнат за нея. Поръсете бургерите с олио. Загрейте добре барбекюто и поставете бургерите със страната на подправките надолу. Затворете капака (с отворени напълно клапани) и печете 2 минути и обърнете. Поставете по 1 слайс сирене Ементал върху всеки бургер и печете още 2-3 минути със затворен капак.
  • 5. Разрежете питките на две и ги запечете за кратко върху скарата.
  • 6. За соса смесете всички продукти и разбъркайте добре.
  • 7. Намажете долната част на питката със сос. Поставете бургер, върху него 2 резена кисела краставичка, а отгоре нарязано на тънко кисело зеле. Поставете капачето на питката.

Свързани рецепти

Виж всички