Тестото за тези плоски питки се приготвя лесно и бързо и не се нуждае от втасване. Питките се изпичат направо върху барбекюто, а след това се гарнират със салата от домати, накъсано сирене бурата и филенца аншоа. Бързо, просто и вкусно!

Продукти

  • 300 г домати (различни сортове и различни цветове)
  • ½ глава червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. морска сол
  • 2 бр. сирене Бурата
  • 3 с.л. зехтин
  • 3 капки сос Табаско
  • ½ лимон, настъргана кора
  • 6 листа босилек
  • 12 филенца пушена аншоа
  • 12 филенца маринована аншоа
  • 1 връзка рукола
  • За тестото:
  • 250 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 4 с.л. зехтин
  • 110 мл хладка вода
  • 80 мл зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото смесете брашното, солта и зехтина. Добавете водата и разбъркайте сместа с ръце. Щом се оформи тесто, го омесете за няколко минути върху плота, с натиск. Оформете топка и оставете настрани за 10 минути.
  • 2. За салатата нарежете доматите в купа. Добавете нарязания на тънки полумесеци лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Овкусете със сол и разбъркайте. Осгавете настрани за 10-15 минути.
  • 3. В тенджерка загрейте 80 мл зехтин на слаб огън. Дръпнете от огъня и добавете 2 настъргани скилидки чесън. Разбъркайте и оставете зехтина да изстине. След това добавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте отново.
  • 4. Разрежете тестото на 4 равни топки. Разтеглете всяка топка първо с ръце, след това разточете върху набрашнен плот, на тънка питка. Поставете питките върху силноз агрята скара и печете по 2 минути от всяка страна.
  • 5. Намажете всяка питка, докато е топла, с чесново-магданозен зехтин.
  • 6. Добавете листенца босилек в доматената салата и овкусете с фино настъргана лимонова кора, сос Табаско и олио. Разбъркайте.
  • 7. Гарнирайте питките с доматена салата, накъсана бурата, филенца пушена и маринована аншоа. Сервирайте със овкусена със сол и зехтин рукола.

Свързани рецепти

Виж всички