Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепта от: Том Керидж
Тестото за тези плоски питки се приготвя лесно и бързо и не се нуждае от втасване. Питките се изпичат направо върху барбекюто, а след това се гарнират със салата от домати, накъсано сирене бурата и филенца аншоа. Бързо, просто и вкусно!
Продукти
- 300 г домати (различни сортове и различни цветове)
- ½ глава червен лук
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. морска сол
- 2 бр. сирене Бурата
- 3 с.л. зехтин
- 3 капки сос Табаско
- ½ лимон, настъргана кора
- 6 листа босилек
- 12 филенца пушена аншоа
- 12 филенца маринована аншоа
- 1 връзка рукола
- За тестото:
- 250 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 4 с.л. зехтин
- 110 мл хладка вода
- 80 мл зехтин
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото смесете брашното, солта и зехтина. Добавете водата и разбъркайте сместа с ръце. Щом се оформи тесто, го омесете за няколко минути върху плота, с натиск. Оформете топка и оставете настрани за 10 минути.
- 2. За салатата нарежете доматите в купа. Добавете нарязания на тънки полумесеци лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Овкусете със сол и разбъркайте. Осгавете настрани за 10-15 минути.
- 3. В тенджерка загрейте 80 мл зехтин на слаб огън. Дръпнете от огъня и добавете 2 настъргани скилидки чесън. Разбъркайте и оставете зехтина да изстине. След това добавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте отново.
- 4. Разрежете тестото на 4 равни топки. Разтеглете всяка топка първо с ръце, след това разточете върху набрашнен плот, на тънка питка. Поставете питките върху силноз агрята скара и печете по 2 минути от всяка страна.
- 5. Намажете всяка питка, докато е топла, с чесново-магданозен зехтин.
- 6. Добавете листенца босилек в доматената салата и овкусете с фино настъргана лимонова кора, сос Табаско и олио. Разбъркайте.
- 7. Гарнирайте питките с доматена салата, накъсана бурата, филенца пушена и маринована аншоа. Сервирайте със овкусена със сол и зехтин рукола.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Питки със сирене
Рецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Стоян и Лора
Гръцки хляб
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Стоян и Лора
Питка с масло и самардала
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб
Рецепти Люк Нгуен
Сладък хляб "Баба"