Печени свински ребра със зеленчуков пастет
Рецепта от: Примож Долничар
За да се получат крехки, сочни и с хрупкава коричка, свинските ребра трябва да се пекат бавно и да се обливат с отделилия се сос. Печените заедно с тях зеленчуци се превръщат в чудесен пастет. Допълнително има и бързо мариновани зеленчуци.
Продукти
- 2 кг свински ребра (цяло парче)
- зехтин
- сол
- 1 ч.л. горчица
- 1 стрък розмарин
- 1 стрък майорана
- 1 стрък мащерка
- 2 глави чесън
- 3 глави лук
- 1 парче целина
- 1 корен пащърнак
- 3 моркова
- 1 червена чушка
- 2 малки кръгли тиквички
- 200 мл бира
- За зеленчуковия пастет:
- печени зеленчуци – морков, чушка, чесън, лук, целина, тиквички
- 50 г масло
- листа босилек
Начин на приготвяне:
- 1. Направете повърхностни разрези по диагонал – първо в едната посока, после в другата, в месото. Поставете месото в дълбока тава за печене и го поръсете обилно със сол и зехтин, като хубаво ги втриете. Поставете стръковете пресни подправки върху месото, а около него подредете зеленчуците – цели небелени глави чесън, цели обелени глави лук, почистени моркови, пащърнак и целина. Червената чушка и кръглите тиквички сложете цели, с дръжките. Налейте бирата върху зеленчуците и поставете във фурната, на 140 градуса за 2 часа.
- 2. Увеличете температурата на 250 градуса и започнете да мажете месото с отделилия се сок през няколко минути, докато се получи хрупкава коричка с тъмнозлатист цвят.
- 3. За зеленчуковия пастет отстранете дръжката и семките на чушката и я сложете в тенджера. Добавете обелените скилидки чесън, лука, целината, пащърнака и тиквичките. Добавете маслото и листата босилек. Овкусете със сол и черен пипер и щом маслото се разтопи, пасирайте сместа. Пресипете зеленчуковия пастет в стерилизирани буркани и съхранявайте в хладилник.
- 4. Нарежете ребрата на парчета. Сервирайте месото с гарнитура от зеленчуков пастет и нарязани мариновани зеленчуци – лук, морков, червено цвекло и кисела краставичка.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Джейми Оливър
Печени свински ребра с британски барбекю сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско
Рецепти Гордън Рамзи
Свинско на тиган със сладко-кисели чушки
Рецепти Донал Скиан
Букатини с кюфтенца
Рецепти Найджъл Слейтър
Печени свински ребра с мед и анасон
Рецепти Стоян и Лора
Бърза мусака
Рецепти Донал Скиан
Рулца със свинско чар сиу
Рецепти Стоян и Лора
Винен кебап с пюре от кореноплодни зеленчуци