Печени свински ребра със зеленчуков пастет

За да се получат крехки, сочни и с хрупкава коричка, свинските ребра трябва да се пекат бавно и да се обливат с отделилия се сос. Печените заедно с тях зеленчуци се превръщат в чудесен пастет. Допълнително има и бързо мариновани зеленчуци.

Продукти

  • 2 кг свински ребра (цяло парче)
  • зехтин
  • сол
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 стрък розмарин
  • 1 стрък майорана
  • 1 стрък мащерка
  • 2 глави чесън
  • 3 глави лук
  • 1 парче целина
  • 1 корен пащърнак
  • 3 моркова
  • 1 червена чушка
  • 2 малки кръгли тиквички
  • 200 мл бира
  • За зеленчуковия пастет:
  • печени зеленчуци – морков, чушка, чесън, лук, целина, тиквички
  • 50 г масло
  • листа босилек

Начин на приготвяне:

  • 1. Направете повърхностни разрези по диагонал – първо в едната посока, после в другата, в месото. Поставете месото в дълбока тава за печене и го поръсете обилно със сол и зехтин, като хубаво ги втриете. Поставете стръковете пресни подправки върху месото, а около него подредете зеленчуците – цели небелени глави чесън, цели обелени глави лук, почистени моркови, пащърнак и целина. Червената чушка и кръглите тиквички сложете цели, с дръжките. Налейте бирата върху зеленчуците и поставете във фурната, на 140 градуса за 2 часа.
  • 2. Увеличете температурата на 250 градуса и започнете да мажете месото с отделилия се сок през няколко минути, докато се получи хрупкава коричка с тъмнозлатист цвят.
  • 3. За зеленчуковия пастет отстранете дръжката и семките на чушката и я сложете в тенджера. Добавете обелените скилидки чесън, лука, целината, пащърнака и тиквичките. Добавете маслото и листата босилек. Овкусете със сол и черен пипер и щом маслото се разтопи, пасирайте сместа. Пресипете зеленчуковия пастет в стерилизирани буркани и съхранявайте в хладилник.
  • 4. Нарежете ребрата на парчета. Сервирайте месото с гарнитура от зеленчуков пастет и нарязани мариновани зеленчуци – лук, морков, червено цвекло и кисела краставичка.

Свързани рецепти

Виж всички