Печено свинско с хрупкави картофи
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър
Печено свинско контрафиле с печени картофи и сос от печени зеленчуци, обогатен с малко калвадос и мармалад от дюли. Класическа френска рецепта!
Продукти
- 1 стек свинско контрафиле (с 6 кокала)
- 1200 г картофи
- сол и черен пипер
- 2 моркова
- 6 стръка селъри
- 1 голяма глава лук
- 5 с.л. олио
- 50 мл калвадос
- 75 г мармалад от дюли
Начин на приготвяне:
- 1. Поставете целия стек свинско контрафиле (със стайна температура) с кожата нагоре върху решетка, поставена върху тава. Много внимателно, от ниско, го полейте с 500 мл вряла вода, черпак по черпак. Кожата видимо ще се свие. След това подсушете добре месото и го поръсете със сол и черен пипер.
- 2. В голяма, дълбока тава подредете нарязаните на едро лук, моркови и целина. Поръсете ги с малко олио и поставете месото върху тях. Поръсете и него със струйка олио. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 10 минути, след това намалете на 180 градуса и печете още 30-40 минути.
- 3. Отрежете внимателно кожата на изпеченото месо, да остане цяло парче и го поставете в тавичка. Печете на 180 градуса 10-15 минути, до хрупкавост.
- 4. Стекът контрафиле увийте в лист алуминиево фолио и го оставете да си почине.
- 5. Отделете излишната мазнина от печените зеленчуци и поставете тавата върху котлона. Добавете калвадос, 2-3 с.л. гореща вода и нарязания на малки парченца мармалад. Разбъркайте докато мармаладът се разтопи и сместа заври. Прецедете соса и го пресипете в сосиера.
- 6. Обелете картофите и ги нарежете на четвъртини. Сложете ги в тенджера със студена вода и варете 15 минути, почти до готовност. Прецедете ги и ги оставете добре да се отцедят като поставите капак върху тях, за да се образува пара. Покрийте дъното на тавичка с олио и го загрейте силно върху котлона. Подредете картофите в тавичката и ги поръсете със сол. Запържете ги за няколко минути и поставете тавата в загрята на 180 градуса фурна. След 10 минути обърнете картофите. Печете още 30-40 минути, като през това време обърнете картофите няколко пъти.
- 7. Нарежете печеното свинско на отделни стекове. Поднесете с гарнитура от хрупкави печени картофи, задушени в масло моркови и кейл и сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печена наденица рагу
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Джейми Оливър
Печени свински ребра с британски барбекю сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Стоян и Лора
Свинско руло
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско
Рецепти Хера Те Курапа
Варени пелмени
Рецепти Стоян и Лора
Гирос със свинско месо