Печено свинско с хрупкави картофи

Печено свинско контрафиле с печени картофи и сос от печени зеленчуци, обогатен с малко калвадос и мармалад от дюли. Класическа френска рецепта!

Продукти

  • 1 стек свинско контрафиле (с 6 кокала)
  • 1200 г картофи
  • сол и черен пипер
  • 2 моркова
  • 6 стръка селъри
  • 1 голяма глава лук
  • 5 с.л. олио
  • 50 мл калвадос
  • 75 г мармалад от дюли

Начин на приготвяне:

  • 1. Поставете целия стек свинско контрафиле (със стайна температура) с кожата нагоре върху решетка, поставена върху тава. Много внимателно, от ниско, го полейте с 500 мл вряла вода, черпак по черпак. Кожата видимо ще се свие. След това подсушете добре месото и го поръсете със сол и черен пипер.
  • 2. В голяма, дълбока тава подредете нарязаните на едро лук, моркови и целина. Поръсете ги с малко олио и поставете месото върху тях. Поръсете и него със струйка олио. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 10 минути, след това намалете на 180 градуса и печете още 30-40 минути.
  • 3. Отрежете внимателно кожата на изпеченото месо, да остане цяло парче и го поставете в тавичка. Печете на 180 градуса 10-15 минути, до хрупкавост.
  • 4. Стекът контрафиле увийте в лист алуминиево фолио и го оставете да си почине. 
  • 5. Отделете излишната мазнина от печените зеленчуци и поставете тавата върху котлона. Добавете калвадос, 2-3 с.л. гореща вода и нарязания на малки парченца мармалад. Разбъркайте докато мармаладът се разтопи и сместа заври. Прецедете соса и го пресипете в сосиера.
  • 6. Обелете картофите и ги нарежете на четвъртини. Сложете ги в тенджера със студена вода и варете 15 минути, почти до готовност. Прецедете ги и ги оставете добре да се отцедят като поставите капак върху тях, за да се образува пара. Покрийте дъното на тавичка с олио и го загрейте силно върху котлона. Подредете картофите в тавичката и ги поръсете със сол. Запържете ги за няколко минути и поставете тавата в загрята на 180 градуса фурна. След 10 минути обърнете картофите. Печете още 30-40 минути, като през това време обърнете картофите няколко пъти.
  • 7. Нарежете печеното свинско на отделни стекове. Поднесете с гарнитура от хрупкави печени картофи, задушени в масло моркови и кейл и сос.

Свързани рецепти

Виж всички