Това са малки хапки от печено свинско филе с пикантна марината върху кубчета диня, овкусени с кафе, кокосова вода и портокалов сок. Сладко, свежо, пикантно!

Продукти

  • 500 г свинско филе (цяло парче)
  • За маринатата:
  • ½ глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2.5 см корен джинджифил
  • 2.5 см корен куркума
  • 1 люта чушка
  • 2 стръка мащерка
  • 1 ч.л. смлян бахар
  • ¼ ч.ч. соев сос
  • ¼ ч.ч. бял винен оцет
  • ¼ диня
  • 20 мл кафе еспресо
  • ½ портокал
  • ¼ ч.ч. кокосова вода
  • ¼ ч.ч. настърган кокосов орех
  • 1 с.л. мед
  • сол и черен пипер
  • кресон

Начин на приготвяне:

  • 1. За маринатата нарежете лука на ситно и го сложете в хаванче. Добавете фино настърганите чесън, джинджифил и куркума. Добавете нарязана на ситно лютата чушка, без семките, смления бахар, листенцата мащерка. Счукайте добре всичко. Добавете соев сос и оцет.
  • 2. Направете повърхностни диагонални разрези в двете посоки, от двете страни на свинското филе. Поставете го в голяма чиния и изсипете маринатата върху него (отделете 2 с.л. за по-късно). Втрийте я добре в месото. След това отстранете излишната смес.
  • 3. Поставете месото в загрят грил-тиган и го печете 10-15 минути, като го въртите от всички страни. След това го прехвърлете върху дъска и го намажете с половината от отделената марината. Оставете го да си почине 3-4 минути. След това нарежете на тънки слайсове.
  • 4. Обелете динята, отстранете семките и я нарежете на кубчета. Поставете кубчетата в купа. Настържете фино портокаловата кора и изтискайте портокаловия сок. Добавете кафето, кокосовата вода, меда и настъргания кокос. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
  • 5. На дървени шишчета набучете кубче диня, върху него поставете сгънато на две резен месо. Поръсете хапките с останалата марината и настърган кокос.

Свързани рецепти

Виж всички