Карибско къри с печено пиле
Рецепта от: Нико Рейнолдс
Основата на всяко добро къри са подправките. Къри сосът трябва да къкри 30 минути на огъня. Към него се поднасят печените на шиш пилешки бутчета, салата колсло и печени плантани. Пиршество в карибски стил!
Продукти
- 2 узрели жълти плантана (или сладки картофи)
- 6 цели пилешки бутчета (обезкостени)
- 1 ч.л. смлян бахар
- 3 ч.л. къри на прах
- 1 ч.л. канела
- За къри соса:
- 3 скилидки чесън
- 1 палец корен джинджифил
- 1 червена люта чушка
- 1 ч.л. стъбла кориандър
- 2 пресни дафинови листа
- 1 глава лук
- бучка масло
- 2 лайма, кора
- 1 консерва кокосово мляко (400 г)
- 1 с.л. лют сос
- зехтин
- За колслото:
- ½ зелка бяло зеле
- 2 моркова
- 2 стръка пресен лук
- 3 с.л. майонеза
- 1 лайм, сок
- За сервиране:
- хляб наан
- кориандър
- лайм, сок
Начин на приготвяне:
- 1. Смесете в купичка сухите подправки – бахар, канела и къри. Разбъркайте добре.
- 2. За къри соса нарежете на ситно лука, чесъна, лютата чушка, джинджифила и стъблата кориандър. Загрейте чугунен тиган върху директен огън на скарата с 2-3 с.л. зехтин в него. Сипете чесъна, лютата чушка, джинджифила и стъблата кориандър за 2 минути, като разбърквате. Добавете дафиновите листа. След това добавете лука и запържете за 5 минути. Настържете фино кората на лайма, овкусете със сол и черен пипер и добавете бучката масло. Щом маслото започне да се разтопява, добавете почти цялата смес от сухи подправки и разбъркайте. Добавете и лют сос (вж рецептата „Лютият сос на баба“) по ваш вкус. Залейте с кокосово мляко и оставете соса да къкри на слаб огън 30 минути.
- 3. Направете страничен разрез в обвивката на плантаните и ги поставете върху директен огън на скарата за 10 минути, като ги обръщате.
- 4. Поръсете пилешкото месо със сол и зехтин и набучете по 2 бутчета на 2 метални шиша. Поръсете със смес от сухи подправки и поставете върху огъня. Печете 15-20 минути, от двете страни.
- 5. За колслото в купа изтискайте сока на лайма и добавете сол и черен пипер. Нарежете на тънки кръгчета пресния лук и го добавете. След това настържете на едро ренде морковите и зелето и ги добавете в купата. Сипете майонезата и разбъркайте салатата много добре.
- 6. Пресипете къри соса в дълбок съд. Върху него поставете шишчетата с пилешко. Поръсете месото със сок от лайм и листа кориандър. Сервирайте ястието с обелени печени плантани, салата колсло и топъл хляб наан.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос
Рецепти Стоян и Лора
Пушено пиле с прясно зеле