Карибско къри с печено пиле

Основата на всяко добро къри са подправките. Къри сосът трябва да къкри 30 минути на огъня. Към него се поднасят печените на шиш пилешки бутчета, салата колсло и печени плантани. Пиршество в карибски стил!

Продукти

  • 2 узрели жълти плантана (или сладки картофи)
  • 6 цели пилешки бутчета (обезкостени)
  • 1 ч.л. смлян бахар
  • 3 ч.л. къри на прах
  • 1 ч.л. канела
  • За къри соса:
  • 3 скилидки чесън
  • 1 палец корен джинджифил
  • 1 червена люта чушка
  • 1 ч.л. стъбла кориандър
  • 2 пресни дафинови листа
  • 1 глава лук
  • бучка масло
  • 2 лайма, кора
  • 1 консерва кокосово мляко (400 г)
  • 1 с.л. лют сос
  • зехтин
  • За колслото:
  • ½ зелка бяло зеле
  • 2 моркова
  • 2 стръка пресен лук
  • 3 с.л. майонеза
  • 1 лайм, сок
  • За сервиране:
  • хляб наан
  • кориандър
  • лайм, сок

Начин на приготвяне:

  • 1. Смесете в купичка сухите подправки – бахар, канела и къри. Разбъркайте добре.
  • 2. За къри соса нарежете на ситно лука, чесъна, лютата чушка, джинджифила и стъблата кориандър. Загрейте чугунен тиган върху директен огън на скарата с 2-3 с.л. зехтин в него. Сипете чесъна, лютата чушка, джинджифила и стъблата кориандър за 2 минути, като разбърквате. Добавете дафиновите листа. След това добавете лука и запържете за 5 минути. Настържете фино кората на лайма, овкусете със сол и черен пипер и добавете бучката масло. Щом маслото започне да се разтопява, добавете почти цялата смес от сухи подправки и разбъркайте. Добавете и лют сос (вж рецептата „Лютият сос на баба“) по ваш вкус. Залейте с кокосово мляко и оставете соса да къкри на слаб огън 30 минути.
  • 3. Направете страничен разрез в обвивката на плантаните и ги поставете върху директен огън на скарата за 10 минути, като ги обръщате.
  • 4. Поръсете пилешкото месо със сол и зехтин и набучете по 2 бутчета на 2 метални шиша. Поръсете със смес от сухи подправки и поставете върху огъня. Печете 15-20 минути, от двете страни.
  • 5. За колслото в купа изтискайте сока на лайма и добавете сол и черен пипер. Нарежете на тънки кръгчета пресния лук и го добавете. След това настържете на едро ренде морковите и зелето и ги добавете в купата. Сипете майонезата и разбъркайте салатата много добре.
  • 6. Пресипете къри соса в дълбок съд. Върху него поставете шишчетата с пилешко. Поръсете месото със сок от лайм и листа кориандър. Сервирайте ястието с обелени печени плантани, салата колсло и топъл хляб наан.

Свързани рецепти

Виж всички