Пилешкото се маринова в смес от сухи подправки, а след това се готви в сос от желе от гуава, черевно вино  и бульон. След това се сервира върху хляб от маниока. Опитайте карибската кухня!

Продукти

  • 4 бр. пилешки гърди, без кожа
  • 2 скилидки чесън
  • 4 с.л. бял винен оцет
  • 2 стръка мащерка
  • прясно настъргано индийско орехче
  • 1 ч.л. смлянбахар
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 1 ч.л. зърна черен пипер, счукани на едро
  • 1 ч.л. сол
  • 3 с.л. зехтин
  • 4 с.л. желе от гуава
  • 1 глава лук
  • 150 г печурки
  • 200 мл червено вино
  • 200 мл пилешки бульон
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 100 г ядки кяшу, печени и безсолни

Начин на приготвяне:

  • 1. За маринатата смесете в купа оцета, нарязания на ситно чесън, смления бахар, захарта, прясно настърганото индийско орехче, листенцата мащерка, сол и едро счуканите зърна черен пипер. Рзабъркайте много добре.
  • 2. Измийте и подсушете пилешките гърди. Направете повърхностни диагонални разрези в двете посоки по повърхността на всяко парче месо. Поставете месото в маринатата и хубаво го оваляйте в нея. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник поне за 2-3 часа.
  • 3. Загрейте тиган с 2 с.л. зехтин и поставете 2 бр. мариновани пилешки гърди в него. Запечатайте месото от страната на кожата. Добавете половината желе от гуава и изчакайте то да започне да образува балончета. Обърнете месото от другата страна и гответе до златистокафяв цвят. Извадете пилешките гърди в чиния. Запечатайте по същия начин и останалите две пилешки гърди.
  • 4. Деглазирайте тигана като добавите червено вино и пилешки бульон. Оберете всичко от дъното на тигана и разбъркайте. Оставете сосът да се редуцира наполовина, на бавен огън. В купичка разбъркайте нишестето с 3 с.л. студена вода, до получаването на гладка кашичка. Добавете сместа в соса и разбъркайте. Поставете запечатаните пилешки гърди в соса.
  • 5. Загрейте друг тиган с 1 с.л. зехтин и запържете в него нарязания на полумесеци лук. Добавете и нарязания на много тънки лентички джинджифил. Разбъркайте и гответе до омекване. Добавете почистените и нарязани гъби и гответе още 3-4 минути.
  • 6. Пресипете сотираните лук и гъби при месото. Захлупете и гответе 8-10 минути, на слаб огън.
  • 7. Нарежете маринованото пилешко месо на парчета, под ъгъл. В сух тиган запечете от двете страни хляб от маниока. Сервирайте маринованото пилешко месо върху хляб от маниока, заедно със задушени гъби и лук, и сос. Сервирайте с варен ориз басмати и салата от зеленолистни зеленчуци.

Свързани рецепти

Виж всички