Пиле "Кунг Пао"
Рецепта от: Донал Скиан
Това е ястие в азиатски стил. Приготвя се бързо и съчетава изпържени за кратко време зеленчуци, предварително мариновано пилешко месо и варен ориз.
Продукти
- 1 с.л. сечуански пипер на зърна
- 2 с.л. царевично нишесте
- 8 пилешки бутчета от свободно отглеждани пилета (без кожа и кости)
- 2 с.л. оризово вино
- 5 с.л. соев сос
- 3 с.л. течен мед
- 3 с.л. оцет от ризово вино
- 90 мл олио
- 2 патладжана
- 1 червена чушка
- 3 скилидки чесън
- 3 см корен джинджифил
- 1 връзка пресен лук
- 1 ч.л. едър лют червен пипер
- шепа печени белени фъстъци
- сол и черен пипер
- ориз басмати
Начин на приготвяне:
- 1. Запечете зърната сечуански пипер в сух тиган за 1-2 минути, докато започне да отделя аромата си. Пресипете го в хаванче и го счукайте.
- 2. Нарежете месото от пилешки бутчета на парчета и го поставете в дълбока чиния. Поръсете със сечуанския пипер и царевично нишесте. Добавете оризово вино и 2 с.л. соев сос и разбъркайте добре месото.
- 3. В купичка смесете останалия соев сос с меда и оризовия оцет. Разбъркайте добре.
- 4. Измийте и подсушете патладжаните и отстранете горната част с дръжката. Нарежете на големи кубчета. Почистете чушката от дръжката и семките и я нарежете на едро.
- 5. Загрейте 1-2 с.л. олио в тиган уок на силен огън и запържете патладжаните в него за 10-12 минути. Добавете още 1-2 с.л. олио и добавете нарязаната чушка, нарязаните на тънки филийки скилидки чесън и настъргания джинджифил. Половината пресен лук нарежете на едро под диагонал и го добавете в тигана. гответе 2 минути. Извадете зеленчуците с помощта на решетеста лъжица в купа.
- 6. Излейте повечето мазнина от тигана и запържете месото в него, на умерен огън. Добавете лют червен пипер и гответе докато месото придобие златист цвят от всички страни. Върнете зеленчуците в тигана, добавете приготвения сос и разбъркайте. Гответе 3-4 минути.
- 7. Сварете ориз басмати в съотношение 1:2 с вода на слаб огън, докато оризът поеме цялата вода. Дръпнете от огъня и оставете захлупена тенджерата за 10-15 минути. След това разрохкайте ориза с вилица.
- 8. Сервирайте пиле "Кунг Пао" върху основа от варен ориз. Поръсете с нарязан на тънко пресен лук и начупени солен фъстъци.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Нико Рейнолдс
Шауарма с пиле и гъби