Това е ястие в азиатски стил. Приготвя се бързо и съчетава изпържени за кратко време зеленчуци, предварително мариновано пилешко месо и варен ориз.

Продукти

  • 1 с.л. сечуански пипер на зърна
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • 8 пилешки бутчета от свободно отглеждани пилета (без кожа и кости)
  • 2 с.л. оризово вино
  • 5 с.л. соев сос
  • 3 с.л. течен мед
  • 3 с.л. оцет от ризово вино
  • 90 мл олио
  • 2 патладжана
  • 1 червена чушка
  • 3 скилидки чесън
  • 3 см корен джинджифил
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • шепа печени белени фъстъци
  • сол и черен пипер
  • ориз басмати

Начин на приготвяне:

  • 1. Запечете зърната сечуански пипер в сух тиган за 1-2 минути, докато започне да отделя аромата си. Пресипете го в хаванче и го счукайте.
  • 2. Нарежете месото от пилешки бутчета на парчета и го поставете в дълбока чиния. Поръсете със сечуанския пипер и царевично нишесте. Добавете оризово вино и 2 с.л. соев сос и разбъркайте добре месото.
  • 3. В купичка смесете останалия соев сос с меда и оризовия оцет. Разбъркайте добре.
  • 4. Измийте и подсушете патладжаните и отстранете горната част с дръжката. Нарежете на големи кубчета. Почистете чушката от дръжката и семките и я нарежете на едро.
  •  5. Загрейте 1-2 с.л. олио в тиган уок на силен огън и запържете патладжаните в него за 10-12 минути. Добавете още 1-2 с.л. олио и добавете нарязаната чушка, нарязаните на тънки филийки скилидки чесън и настъргания джинджифил. Половината пресен лук нарежете на едро под диагонал и го добавете в тигана. гответе 2 минути. Извадете зеленчуците с помощта на решетеста лъжица в купа.
  • 6. Излейте повечето мазнина от тигана и запържете месото в него, на умерен огън. Добавете лют червен пипер и гответе докато месото придобие златист цвят от всички страни. Върнете зеленчуците в тигана, добавете приготвения сос и разбъркайте. Гответе 3-4 минути.
  • 7. Сварете ориз басмати в съотношение 1:2 с вода на слаб огън, докато оризът поеме цялата вода. Дръпнете от огъня и оставете захлупена тенджерата за 10-15 минути. След това разрохкайте ориза с вилица.
  • 8. Сервирайте пиле "Кунг Пао" върху основа от варен ориз. Поръсете с нарязан на тънко пресен лук и начупени солен фъстъци.

Свързани рецепти

Виж всички