Глазирана шунка
Рецепта от: Гордън Рамзи
За да получите глазирана шунка, първо трябва да сварите обезкостения свински бут, навит на руло и вързан с конец. След това той се пече на няколко етапа във фурната, като се маже с марината от вино, оцет и мед. Тънките филии глазирана шунка се поднасят с прясно чътни от ябълки и круши.
Продукти
- 3 кг свински бут без кост
- 4 моркова
- 1 стрък праз
- 1 глава лук
- 1 ч.л. зърна черен пипер
- 1 ч.л. зърна кориандър
- 2 пръчки канела
- шепа гвоздейчета карамфил
- За глазурата:
- 100 г захар
- 50 мл вино Мадейра
- 25 мл оцет от шери
- 125 г течен мед
- За чътнито:
- 1 глава лук
- 4 см джинджифил
- 0.5 ч.л. смляно индийско орехче
- 1 ч.л. канела
- 80 г кафява захар
- 2 с.л. бял винен оцет
- 1 круша Уилямс
- 2 ябълки
- 50 г стафиди
- 2 портокала сок
- 2 домата
- щипка шафран
Начин на приготвяне:
- 1. Вземете обезкостен свински бут с кожа и го навийте на руло. Овържете го с готварски конец и го поставете в голяма тенджера. Покрийте с вода.
- 2. Почистете зеленчуците и ги нарежете на едро. Добавете ги в тенджерата при бута. Добавете леко смачканите зърна черен пипер и кориандър, пръчките канела и дафиновите листа. Щом сместа заври, намалете силата на огъня и варете 3 часа. Оберете пяната с решетеста лъжица.
- 3. За глазурата сипете в тенджерка захарта, виното, оцета и меда. Оставете сместа да заври и варете 3-4 минути, като внимавате тя да не изкипи.
- 3. Извадете сварения бут и отстранете конеца. Направете диагонални, разрези в кожата на месото, не по-дълбоки от сантиметър. Поставете бута в дълбока тава. Забодете гвоздейчетата карамфил в разрезите по месото. Полейте месото внимателно с половината глазура, като я сипвате с помощта на черпак от средата навън.
- 4. Поставете бута в предварително загрята фурна на 170 градуса за 15 минути. Извадете го и полейте с останалата глазура. Печете на 190 градуса 35 минути, като на всеки 5 минути вадите месото и го поливате с отделения сос. След изпичане оставете месото да почине 15 минути.
- 5. За чътнито нарежете на ситно лука и го запържете до омекване в дълбок тиган с 1-2 с.л. зехтин. Добавете обеления и фино настърган джинджифил. Поръсете канелата и лютия червен пипер. След секунда добавете захарта, разбъркайте и иизлейте оцета.
- 6. Обелете крушата и я нарежете на едри кубчета, ябълките нарежете на по-малки. Добавете плодовете в тигана заедно със стафидите. Разбъркайте и добавете шафрана. Изтискайте сока на портокалите и разбъркайте. Оставете чътнито да поври 15 минути. Накрая добавете нарязаните на кубчета домати, за не повече от 30 секунди. Пресипете чътнито в буркан и можете да го съхранявате до 6 месеца в хладилник.
- 7. Нарежете шунката на тънки филии. Сервирайте със супена лъжица чътни.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Джейми Оливър
Печени свински ребра с британски барбекю сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско
Рецепти Гордън Рамзи
Свинско на тиган със сладко-кисели чушки
Рецепти Донал Скиан
Букатини с кюфтенца
Рецепти Найджъл Слейтър
Печени свински ребра с мед и анасон
Рецепти Люк Нгуен
Бавно готвени свински джолани с анасон и касия
Рецепти Божана Кацарова
Зелеви сарми с месо
Рецепти Люк Нгуен
Мариновани свински гърди на скара Чианг Май