Глазирана шунка

За да получите глазирана шунка, първо трябва да сварите обезкостения свински бут, навит на руло и вързан с конец. След това той се пече на няколко етапа във фурната, като се маже с марината от вино, оцет и мед. Тънките филии глазирана шунка се поднасят с прясно чътни от ябълки и круши.

Продукти

  • 3 кг свински бут без кост
  • 4 моркова
  • 1 стрък праз
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. зърна черен пипер
  • 1 ч.л. зърна кориандър
  • 2 пръчки канела
  • шепа гвоздейчета карамфил
  • За глазурата:
  • 100 г захар
  • 50 мл вино Мадейра
  • 25 мл оцет от шери
  • 125 г течен мед
  • За чътнито:
  • 1 глава лук
  • 4 см джинджифил
  • 0.5 ч.л. смляно индийско орехче
  • 1 ч.л. канела
  • 80 г кафява захар
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • 1 круша Уилямс
  • 2 ябълки
  • 50 г стафиди
  • 2 портокала сок
  • 2 домата
  • щипка шафран

Начин на приготвяне:

  • 1. Вземете обезкостен свински бут с кожа и го навийте на руло. Овържете го с готварски конец и го поставете в голяма тенджера. Покрийте с вода.
  • 2. Почистете зеленчуците и ги нарежете на едро. Добавете ги в тенджерата при бута. Добавете леко смачканите зърна черен пипер и кориандър, пръчките канела и дафиновите листа. Щом сместа заври, намалете силата на огъня и варете 3 часа. Оберете пяната с решетеста лъжица.
  • 3. За глазурата сипете в тенджерка захарта, виното, оцета и меда. Оставете сместа да заври и варете 3-4 минути, като внимавате тя да не изкипи.
  • 3. Извадете сварения бут и отстранете конеца. Направете диагонални, разрези в кожата на месото, не по-дълбоки от сантиметър. Поставете бута в дълбока тава. Забодете гвоздейчетата карамфил в разрезите по месото. Полейте месото внимателно с половината глазура, като я сипвате с помощта на черпак от средата навън.
  • 4. Поставете бута в предварително загрята фурна на 170 градуса за 15 минути. Извадете го и полейте с останалата глазура. Печете на 190 градуса 35 минути, като на всеки 5 минути вадите месото и го поливате с отделения сос. След изпичане оставете месото да почине 15 минути.
  • 5. За чътнито нарежете на ситно лука и го запържете до омекване в дълбок тиган с 1-2 с.л. зехтин. Добавете обеления и фино настърган джинджифил. Поръсете канелата и лютия червен пипер. След секунда добавете захарта, разбъркайте и иизлейте оцета.
  • 6. Обелете крушата и я нарежете на едри кубчета, ябълките нарежете на по-малки. Добавете плодовете в тигана заедно със стафидите. Разбъркайте и добавете шафрана. Изтискайте сока на портокалите и разбъркайте. Оставете чътнито да поври 15 минути. Накрая добавете нарязаните на кубчета домати, за не повече от 30 секунди. Пресипете чътнито в буркан и можете да го съхранявате до 6 месеца в хладилник.
  • 7. Нарежете шунката на тънки филии. Сервирайте със супена лъжица чътни.

Свързани рецепти

Виж всички