Шишчета по гръцки /сувлаки/

Овкусяването на месото за шишчетата прави това ястие супер вкусно. Печените парченца месо се увиват в тънка питка заедно със салата от печени чушки и дзадзики.

Продукти

  • За шишчетата:
  • 800 г свински бут
  • 1 с.л. сушена мента
  • 1 с.л. сушен риган
  • сол и черен пипер
  • 1 лимон
  • сок
  • зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. червен винен оцет
  • За салатата от чушки:
  • 3 чушки
  • 1 шепа копър
  • сол
  • оцет
  • зехтин
  • 1 лимон
  • За дзадзики:
  • 0.5 краставица
  • 200 г кисело мляко
  • сол
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. сушена мента
  • 1.5 ч.л. червен винен оцет

Начин на приготвяне:

  • 1. Вземете свински бут без кост и го нарежете на пържоли с дебелина по 1 см. Нарежете пържолите на парчета по 2 см. Сложете месото в купа. Добавете сушени мента и риган и овкусете със сол и черен пипер. Настържете чесъна. Изтискайте сока на 1 лимон и добавете зехтин, колкото да покрие месото. Разбъркайте хубаво и оставете месото в маринатата поне 3 часа.
  • 2. Набучете на шишове парчетата месо, ще се получат 8 шишчета. Изпечете шишчетата на скара, като ги въртите от всички страни. Изпичането би трябвало да отнеме около 7 минути. След изпичане поръсете шишчетата с лимонов сок, малко сол и малко зехтин.
  • 3. Изпечете различни видове чушки, може да има и люта сред тях. Обелете ги и ги накъсайте на парчета. Поръсете с шепа ситно нарязан магданоз и ги овкусете със сол, оцет и зехтин. Разбъркайте.
  • 4. За дзадзики настържете краставицата. Посолете я и я изтискайте от водата. Добавете кисело мляко - толкова, колкото е количеството краставица. Разбъркайте. Добавете счукан чесън и малко зехтин.
  • 5. Върху плоска питка хляб поставете парчетата месо от 1 шишче. Върху тях поставете от салатата с печени чушки, а отгоре 1 с.л. дзадзики. Завийте питката.

Свързани рецепти

Виж всички