Задушена сепия с червен ориз и сос Айоли
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър
Подобно на буябеса, и тази френска класика има много варианти за приготвяне. Най-добре купете почистени калмари. Поднесете със задушен червен ориз от Камарг.
Продукти
- 1200 г сепия
- 2 глави лук
- 6 домата
- 2 с.л. доматено пюре
- 80 г черни маслини (без костилки)
- 4 с.л. зехтин
- букет гарни – праз, мащерка, дафинов лист, магданоз
- 200 мл бяло сухо вино
- 2 щипки шафран
- сол и черен пипер
- 4 с.л. сос Айоли
- магданоз
- За ориза:
- 300 г червен ориз от Камарг
- 40 г масло
- 2 с.л. зехтин
- 4 главички пресен лук
- 2 пресни дафинови листа
- 500 мл пилешки бульон
Начин на приготвяне:
- 1. Направете букет гарни като между два листа от зелената част на стрък праз поставите стръкове мащерка и магданоз, дафинов лист и ги завържете с канап.
- 2. Нарежете лука на ситно и го задушете до омекване в 4 с.л. зехтин, в плитка и разлята тенджера с капак, на умерен огън. Добавете предварително почистените и нарязани на тънки ленти сепии и разбъркайте. Добавете доматено пюре от тубичка, разбъркайте и запържете за 2-3 минути.
- 3. Обелете доматите и отстранете семките им. Нарежете ги на ситно. Добавете ги в тенджерата и разбъркайте. Добавете виното, букет гарни и шафрана. Добавете и маслините. Оставете сместа да покъкри около 5 минути. След това налейте вода, колко да покрие сепията. Овкусете със сол и черен пипер и изчакайте сместа да заври. Захлупете, намалете силата на огъня и оставете яхнията да къкри на слаб огън 60-80 минути.
- 4. За червения ориз нарежете пресните главички лук на ситно и ги задушете в зехтин и масло. Щом лукът омекне, добавете дафиновите листа и ориза. Разбъркайте и го запържете за минута. Залейте с бульона, захлупете и гответе 40 минути на слаб огън.
- 5. Към готовата задушена сепия добавете 4 пълни с.л. сос Айоли и пресен магданоз. Разбъркайте внимателно. Поднесете яхнията от сепия с червен ориз.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове
Рецепти Марк Мориарти
Пържен морски дявол
Рецепти Нико Рейнолдс
Скариди с манго и кървавица на скара