Подобно на буябеса, и тази френска класика има много варианти за приготвяне. Най-добре купете почистени калмари. Поднесете със задушен червен ориз от Камарг.

Продукти

  • 1200 г сепия
  • 2 глави лук
  • 6 домата
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 80 г черни маслини (без костилки)
  • 4 с.л. зехтин
  • букет гарни – праз, мащерка, дафинов лист, магданоз
  • 200 мл бяло сухо вино
  • 2 щипки шафран
  • сол и черен пипер
  • 4 с.л. сос Айоли
  • магданоз
  • За ориза:
  • 300 г червен ориз от Камарг
  • 40 г масло
  • 2 с.л. зехтин
  • 4 главички пресен лук
  • 2 пресни дафинови листа
  • 500 мл пилешки бульон

Начин на приготвяне:

  • 1. Направете букет гарни като между два листа от зелената част на стрък праз поставите стръкове мащерка и магданоз, дафинов лист и ги завържете с канап.
  • 2. Нарежете лука на ситно и го задушете до омекване в 4 с.л. зехтин, в плитка и разлята тенджера с капак, на умерен огън. Добавете предварително почистените и нарязани на тънки ленти сепии и разбъркайте. Добавете доматено пюре от тубичка, разбъркайте и запържете за 2-3 минути.
  • 3. Обелете доматите и отстранете семките им. Нарежете ги на ситно. Добавете ги в тенджерата и разбъркайте. Добавете виното, букет гарни и шафрана. Добавете и маслините. Оставете сместа да покъкри около 5 минути. След това налейте вода, колко да покрие сепията. Овкусете със сол и черен пипер и изчакайте сместа да заври. Захлупете, намалете силата на огъня и оставете яхнията да къкри на слаб огън 60-80 минути.
  • 4. За червения ориз нарежете пресните главички лук на ситно и ги задушете в зехтин и масло. Щом лукът омекне, добавете дафиновите листа и ориза. Разбъркайте и го запържете за минута. Залейте с бульона, захлупете и гответе 40 минути на слаб огън.
  • 5. Към готовата задушена сепия добавете 4 пълни с.л. сос Айоли и пресен магданоз. Разбъркайте внимателно. Поднесете яхнията от сепия с червен ориз.

Свързани рецепти

Виж всички