"Баня кауда" е специалитет от Пиемонт, Италия и означава "топъл сос" или "гореща баня". Този сос за топене за зеленчуци е идеален за различни събирания.

Продукти

  • 150 г пресни или мариновани в зехтин филенца аншоа
  • 8 скилидки чесън
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 г масло
  • 50 мл течна сметана
  • сурови зеленчуци – селъри, жълта чушка, червена чушка, краставица, резене, броколи, аспержи

Начин на приготвяне:

  • 1. Почистете зеленчуците и ги нарежете на пръчици.
  • 2. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на едро. В тенджерка сипете млякото и добавете нарязания чесън и филенцата аншоа и оставете сместа да къкри на слаб огън 5-10 минути, докато чесънът омекне. Дръпнете от огъня и пасирайте сместа.
  • 3. Върнете сместа върху огъня и добавете маслото, нарязано на кубчета. Разбъркайте докато то се разтопи. Накрая добавете сметаната и разбъркайте за 1-2 минути.
  • 4. Пресипете сместа в съд за фондю и я поддържайте топла със запалена свещ. Поднесете дипа с нарязаните зеленчуци и хрупкав хляб.

Свързани рецепти

Виж всички