Тези солени гофрети със сьомга, скариди и мус от сьомга са идеални за лек обяд или предястие.

Продукти

  • За муса:
  • 2 краставици
  • 200 мл бита сметана
  • 2 листа желатин
  • За гофретите:
  • 100 мл прясно мляко
  • 3 г суха мая
  • 50 г меко масло
  • 70 мл газирана вода
  • 2 яйца
  • 100 г брашно
  • ½ ч.л. морска сол
  • ½ връзка копър
  • ½ връзка див лук
  • За гарниране:
  • 50 г сварени дребни скариди
  • 200 г филе пушена сьомга
  • 4 репички
  • 4 жълти чери домати
  • ½ връзка копър
  • ½ връзка див лук
  • кресон
  • 1 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч.л. зърна розов пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. За муса накиснете листата желатин във вода за 5-10 минути, докато набъбнат. Разбийте сметаната до ¾ плътност. Обелете и разрежете краставиците на половини. Отстранете семките им и ги нарежете на парчета. Сложете ги в блендер или кухненски робот и ги пасирайте. Прецете пюрето през фина цедка и отмерете 200 г от него. Изтискайте леко желатина и го разтворете в 1-2 с.л. от отделената вода от краставиците. Смесете го с пасираните краставици и битата сметана. Овкусете със сол и черен пипер и поставете в хладилник за 2 часа.
  • 2. За тестото за гофретите затоплете половината прясно мляко и разтопете маслото в него. Добавете сухата мая и разбъркайте. В купа смесете газираната вода с яйцата и останалото прясно мляко. След това добавете брашното при непрекъснато разбъркване. След това добавете прясното мляко с маслото и маята и разбъркайте. Накрая добавете нарязаните на ситно копъпр и див лук и овкусете със сол. Оставете сместа на стайна температура за 30 минути или в хладилник за 1 нощ.
  • 3. Загрейте уред за гофрети и намажете с олио формите. С помощта на черпак напълнете формите и затворете уреда. Гответе до готовност от двете страни. Направете 4 гофрети.
  • 4. Нарежете всяка гофрета на четвъртинки и ги подредете разпръснато в чиния. Между тях подредете парчета пушена сьомга и скариди. По средата сипете от охладения мус от краставици. Украсете с тънки кръгчета репички, стръкчета кресон, див лук и копър. Поръсете с тънка струйка зехтин и зърна розов пипер.

Свързани рецепти

Виж всички