Солени гофрети със сьомга
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Тези солени гофрети със сьомга, скариди и мус от сьомга са идеални за лек обяд или предястие.
Продукти
- За муса:
- 2 краставици
- 200 мл бита сметана
- 2 листа желатин
- За гофретите:
- 100 мл прясно мляко
- 3 г суха мая
- 50 г меко масло
- 70 мл газирана вода
- 2 яйца
- 100 г брашно
- ½ ч.л. морска сол
- ½ връзка копър
- ½ връзка див лук
- За гарниране:
- 50 г сварени дребни скариди
- 200 г филе пушена сьомга
- 4 репички
- 4 жълти чери домати
- ½ връзка копър
- ½ връзка див лук
- кресон
- 1 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 ч.л. зърна розов пипер
Начин на приготвяне:
- 1. За муса накиснете листата желатин във вода за 5-10 минути, докато набъбнат. Разбийте сметаната до ¾ плътност. Обелете и разрежете краставиците на половини. Отстранете семките им и ги нарежете на парчета. Сложете ги в блендер или кухненски робот и ги пасирайте. Прецете пюрето през фина цедка и отмерете 200 г от него. Изтискайте леко желатина и го разтворете в 1-2 с.л. от отделената вода от краставиците. Смесете го с пасираните краставици и битата сметана. Овкусете със сол и черен пипер и поставете в хладилник за 2 часа.
- 2. За тестото за гофретите затоплете половината прясно мляко и разтопете маслото в него. Добавете сухата мая и разбъркайте. В купа смесете газираната вода с яйцата и останалото прясно мляко. След това добавете брашното при непрекъснато разбъркване. След това добавете прясното мляко с маслото и маята и разбъркайте. Накрая добавете нарязаните на ситно копъпр и див лук и овкусете със сол. Оставете сместа на стайна температура за 30 минути или в хладилник за 1 нощ.
- 3. Загрейте уред за гофрети и намажете с олио формите. С помощта на черпак напълнете формите и затворете уреда. Гответе до готовност от двете страни. Направете 4 гофрети.
- 4. Нарежете всяка гофрета на четвъртинки и ги подредете разпръснато в чиния. Между тях подредете парчета пушена сьомга и скариди. По средата сипете от охладения мус от краставици. Украсете с тънки кръгчета репички, стръкчета кресон, див лук и копър. Поръсете с тънка струйка зехтин и зърна розов пипер.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Ейнсли Хариът
Исландски рибни крокети
Рецепти Ейнсли Хариът
Карибска смес за овкусяване на риба
Рецепти Марк Мориарти
Пържен морски дявол
Рецепти Нико Рейнолдс
Скариди с манго и кървавица на скара