Това е типичен начин за приготвяне на риба в Китай. След като рибата се изпече върху добре загрята скара, тя се поръсва с предварително запържена смес от люти чушки, лук и чесън, както и с пържени листа мента.

Продукти

  • 1 цяла риба (шаран или лаврак)
  • щипка сол
  • щипка бял пипер
  • китайски едър лют червен пипер
  • 2 с.л. фъстъчено олио
  • 10 цели сушени люти чушки
  • 1 ч.л. сечуански пипер
  • 1 стрък пресен чесън
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. печени белени фъстъци
  • 1 ч.ч. растително олио
  • 20 листа мента

Начин на приготвяне:

  • 1. Направете по 3 напречни диагонални разреза от всяка страна на предварително почистената риба. Поръсете я със сол, бял пипер и предварително едрия лют пипер. Хубаво втрийте подправките в рибата. Поръсете с 1 с.л. фъстъчено олио и намажете цялата риба. Оставете настрани за 10 минути.
  • 2. Запечете сечуанския пипер заедно с щипка морска сол в сух тиган докато започне да изпуска аромат. Прехвърлете в купичка.
  • 3. В същия тиган сипете останалото фъстъчено олио. Щом се загрее, добавете целите сушени люти чушки. Гответе докато чушките се спукат и потъмнеят. След това добавете нарязаните на ситно скилидки чесън, както и нарязания пресен чесън. Сотирайте за минута. Върнете сечуанския пипер в тигана. Накрая овкусете със сол и добавете начуканите фъстъци и дръпнете от огъня.
  • 4. Изпечете рибата върху загрята скара, по 6 минути от всяка страна, като я мажете с олио.
  • 5. Загрейте олио в тиган и пуснете в него листата мента. Изпържете до хрупкавост.
  • 6. Сервирайте цялата печена риба, поръсена със запържената смес от люти чушки, лук и чесън и с хрупкавите листа мента.

Свързани рецепти

Виж всички