Печена риба с хрупкава мента
Рецепта от: Люк Нгуен
Това е типичен начин за приготвяне на риба в Китай. След като рибата се изпече върху добре загрята скара, тя се поръсва с предварително запържена смес от люти чушки, лук и чесън, както и с пържени листа мента.
Продукти
- 1 цяла риба (шаран или лаврак)
- щипка сол
- щипка бял пипер
- китайски едър лют червен пипер
- 2 с.л. фъстъчено олио
- 10 цели сушени люти чушки
- 1 ч.л. сечуански пипер
- 1 стрък пресен чесън
- 2 стръка пресен лук
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. печени белени фъстъци
- 1 ч.ч. растително олио
- 20 листа мента
Начин на приготвяне:
- 1. Направете по 3 напречни диагонални разреза от всяка страна на предварително почистената риба. Поръсете я със сол, бял пипер и предварително едрия лют пипер. Хубаво втрийте подправките в рибата. Поръсете с 1 с.л. фъстъчено олио и намажете цялата риба. Оставете настрани за 10 минути.
- 2. Запечете сечуанския пипер заедно с щипка морска сол в сух тиган докато започне да изпуска аромат. Прехвърлете в купичка.
- 3. В същия тиган сипете останалото фъстъчено олио. Щом се загрее, добавете целите сушени люти чушки. Гответе докато чушките се спукат и потъмнеят. След това добавете нарязаните на ситно скилидки чесън, както и нарязания пресен чесън. Сотирайте за минута. Върнете сечуанския пипер в тигана. Накрая овкусете със сол и добавете начуканите фъстъци и дръпнете от огъня.
- 4. Изпечете рибата върху загрята скара, по 6 минути от всяка страна, като я мажете с олио.
- 5. Загрейте олио в тиган и пуснете в него листата мента. Изпържете до хрупкавост.
- 6. Сервирайте цялата печена риба, поръсена със запържената смес от люти чушки, лук и чесън и с хрупкавите листа мента.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Давид Скоко
Паламуд с тиквички
Рецепти Давид Скоко
Маринована прясна аншоа с каперси
Рецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Микела Киапа
Баня кауда (дип от аншоа и чесън)
Рецепти Джъстин Скофийлд
Тартин с аншоа и краставица
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове