Това е рецепта за хрупкави кошнички от парено тесто, напълнени с мус от пушена скумрия и поднесени с ананасово чътни. Вкусни парти хапки!

Продукти

  • 200 мл студена вода
  • 4 ч.л. захар
  • 85 г безсолно масло
  • щипка сол
  • 115 г брашно
  • 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • За пълнежа:
  • 400 г пушена скумрия
  • 8 с.л. кисело мляко
  • 100 г безсолно разтопено масло
  • щипка сол
  • ½ ч.л. прясно смлян черен пипер
  • За чътнито:
  • 435 г ананас на кубчета от консерва
  • шепа кориандър
  • 2 малки зелени люти чушки
  • 1 органичен лайм

Начин на приготвяне:

  • 1. За пареното тесто сипете студената вода, нарязаното на кубчета масло, захарта и солта в тенджерка. Оставете сместа да заври и маслото да се разтопи. Изсипете наведнъж брашното и бъркайте енергично, докато се образува гладка топка тесто, която се отделя от стените на съда. Дръпнете от огъня и щом сместа поизстине, постепенно добавете предварително разбитите яйца, при непрекъснато разбиване. Трябва да получите гладко и лъскаво тесто. Ако при загребване с лъжица тестото пада от нея, образувайки триъгълник, значи е готово.
  • 2. Прехвърлете тестото в пош с гладък накрайник (2 см). Шприцовайте топчици в тава, постлана с хартия за печене, на достатъчно разстояние една от друга. С мокър пръст притиснете връхчетата на топчиците надолу. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор 25-30 минути.
  • 3. За муса почистете пушената риба от кожа и кости и я сложете в блендер заедно с киселото мляко и разтопеното масло. Овкусете с малко сол и повече черен пипер. Разбийте сместа до хомогенност.
  • 4. За чътнито сложете прецедените кубчета ананас от консерва в блендер и добавете лютите чушки без дръжки, кориандъра и фино настърганата кора и сок на лайм. Овкусете със сол и пасирайте.
  • 5. Разрежете изстиналите еклерчета на две, по хоризонтал и запечете половинките за 5 минути на 180 градуса.
  • 6. Гарнирайте всяка половинка с мус от пушена скумрия и малко зелено чътни.

Свързани рецепти

Виж всички