Хавайска купа покé
Рецепта от: Къртис Стоун
Покé (Poké) е традиционно хавайско ястие, което съдържа нарязана на кубчета сурова риба, много зеленчуци и варен ориз. Тази рецепта ще ви научи как да си приготвяте у дома това здравословно ястие.
Продукти
- За ориза:
- 1 ч.ч. късозърнест ориз
- 1 ч.ч. вода
- 2 с.л. оризов оцет
- 1 ½ ч.л. захар
- За рибата:
- 2 с.л. соев сос
- 4 ч.л. лимонов сок
- 4 ч.л. мирин
- 4 ч.л. паста от люти чушки и чесън
- 1 ч.л. настърган джинджифил
- 1 ч.л. сусамово олио
- 2 стръка пресен лук
- 2 ч.ч. кубчета от филе риба тон
- Запечен сусам
- Допълнения:
- стръкове кориандър
- морков
- репички
- авокадо
- краставица
- едамаме
- ядки кукуи
Начин на приготвяне:
- 1. Измийте ориза под течаща вода и го отцедете добре. Сложете го в съда на мултикукър и залейте с водата. Затворете и гответе 30 минути.
- 2. За маринатата за рибата смесете соевия сос, мирина, лимоновия сок, сусамовото олио и лютата паста. Добавете настъргания джинджифил и и нарязания на търки кръгчета пресен лук. Разбъркайте добре.
- 3. Добавете кубчетата риба тон в маринатата и разбъркайте добре. Оставете за 5-10 минути.
- 4. В купичка смесете захарта и оризовия оцет и разбъркайте докато захарта се разтопи.
- 5. Пресипете сварения ориз в стъклена купа и го поръсете със сместа от захар и оцет. Разбъркайте.
- 6. На дъното на дълбоки чинии разпределете ориза. Върху него разпределете маринованата риба тон. Гарнирайте с листа кориандър, нарязан на жулиени морков, нарязани на тънки кръгчета репички, резени авокадо, полукръгчета краставица, зърна едамаме. Поръсете със запечен сусам. Ако разполагате с ядки кукуи, запечете ги в сухи тиган и настържете фино върху всяка порция.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове
Рецепти Марк Мориарти
Пържен морски дявол
Рецепти Нико Рейнолдс
Скариди с манго и кървавица на скара
Рецепти Люк Нгуен
Печена риба с хрупкава мента