Покé (Poké) е традиционно хавайско ястие, което съдържа нарязана на кубчета сурова риба, много зеленчуци и варен ориз. Тази рецепта ще ви научи как да си приготвяте у дома това здравословно ястие.

Продукти

  • За ориза:
  • 1 ч.ч. късозърнест ориз
  • 1 ч.ч. вода
  • 2 с.л. оризов оцет
  • 1 ½ ч.л. захар
  • За рибата:
  • 2 с.л. соев сос
  • 4 ч.л. лимонов сок
  • 4 ч.л. мирин
  • 4 ч.л. паста от люти чушки и чесън
  • 1 ч.л. настърган джинджифил
  • 1 ч.л. сусамово олио
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 ч.ч. кубчета от филе риба тон
  • Запечен сусам
  • Допълнения:
  • стръкове кориандър
  • морков
  • репички
  • авокадо
  • краставица
  • едамаме
  • ядки кукуи

Начин на приготвяне:

  • 1. Измийте ориза под течаща вода и го отцедете добре. Сложете го в съда на мултикукър и залейте с водата. Затворете и гответе 30 минути.
  • 2. За маринатата за рибата смесете соевия сос, мирина, лимоновия сок, сусамовото олио и лютата паста. Добавете настъргания джинджифил и и нарязания на търки кръгчета пресен лук. Разбъркайте добре.
  • 3. Добавете кубчетата риба тон в маринатата и разбъркайте добре. Оставете за 5-10 минути.
  • 4. В купичка смесете захарта и оризовия оцет и разбъркайте докато захарта се разтопи.
  • 5. Пресипете сварения ориз в стъклена купа и го поръсете със сместа от захар и оцет. Разбъркайте.
  • 6. На дъното на дълбоки чинии разпределете ориза. Върху него разпределете маринованата риба тон. Гарнирайте с листа кориандър, нарязан на жулиени морков, нарязани на тънки кръгчета репички, резени авокадо, полукръгчета краставица, зърна едамаме. Поръсете със запечен сусам. Ако разполагате с ядки кукуи, запечете ги в сухи тиган и настържете фино върху всяка порция.

Свързани рецепти

Виж всички