Това е рецепта за рибни кюфтета по исландски. За приготвянето им се използва осолена треска, предварително накисната в студена вода за 24 часа. Кюфтетата се пържат в смес от олио и масло и се поднасят със сос Ремулад и зеленчуци.

Продукти

  • 2 кг солена треска (без кожа)
  • 4 глави лук
  • 1 червена чушка
  • ½ глава резене
  • шепа нарязан магданоз
  • 4 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана
  • 200 г брашно
  • 3 ч.л. бакпулвер
  • сол и черен пипер
  • масло и зехтин за пържене
  • За гарнитура:
  • мариновани краставица и моркови
  • пържени пресни картофи
  • сос Ремулад

Начин на приготвяне:

  • 1. Рибата се накисва в голям съд със студена вода за 24 часа, като няколко пъти през това време водата се сменя. След това рибата се прецежда, измива се под студена течаща вода, отново се отцежда и се отстраняват костите и. Накъсва се на малки парченца.
  • 2. Към накъсаната риба добавете яйцата, прясното мляко, сметаната, брашното и бакпулвера. Добавете нарязаните на ситно лук, чушка, резене и магданоз и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте много добре.
  • 3. В голям тиган сипете зехтин и масло, да покрият дъното поне 5 мм. Щом маслото започне да образува мехури, започнете да пържите крокетите (оформете с лъжица за сладолед) на порции, по 3-4 минути от всяка страна. Ако е необходимо, добавете още мазнина.
  • 4. В малък тиган разтопете масло и в него сложете нарязан на полумесеци лук. Върху него подредете крокети за една порция и разтръскайте тигана. Щом лукът омекне, дръпнете от огъня. Гарнирайте всяка порция с тънки кръгчета маринована краставица, настъргани мариновани моркови, пържени пресни картофи и сос Ремулад*.
  • *За соса използвайте висококачествена майонеза и към нея добавете нарязан на ситно лук шалот, кисела краставичка и магданоз.

Свързани рецепти

Виж всички