Люк Нгуен

Люк Нгуен

 

Люк Нгуен е известен виетнамско-австралийски готвач и ресторантьор. Роден е във виетнамси бежански лагер в Тайланд на 8 септември, 1978 г. Люк е трето от общо четири деца. Цялото семейство емигрира в Австралия, когато той е само на 1 годинка и се установява в Кабрамата, Сидни. От 5-годишна възраст той помага на родителите си в семейния виетнамски ресторант. Бащата на Люк е известен като Кралят на бавното готвене, докато специалитетите на майка му са стир-фрай ястията и оризовите рулца. Любовта на  Люк към храната се проявява веднага.

Люк отваря първия си собствен ресторант „Red Lantern“ („Червеният фенер“) заедно със сестра си Полин Нгуен на 23-годишна възраст. Едновременно с това той става водещ на телевизионни кулинарни предавания, сред които „Luke Nguyen's Vietnam“ и „Luke Nguyen's France“.

През 2013 г. Люк е съдия и водещ в първия сезон на „MasterChef“ във Виетнам. Също така издава две кулинарни книги, превърнали се в бестселъри – „Secrets of the Red Lantern“ и „The Songs of Sapa“. Заради наградите и успехите в областта на кулинарното изкуство, Люк Нгуен влиза в Залата на славата на „Сидни Морнинг Хералд“.