Асам лакса
Рецепта от: По Линг Йоу
Асам лакса е малайзийска рибена супа с прясна и сушена риба, стъклена юфка от боб мунг и много пресни зеленчуци. В ролята на основата на супата е пикантната паста от лук, чесън, галангал и люти чушки.
Продукти
- 2 литра вода
- ½ ч.ч. сушена аншоа
- 500 г филе от ципура или лаврак
- 4 стръка лимонова трева
- 2 връзки виетнамска мента
- 5-6 парчета тамаринд
- ¼ ч.ч. паста от тамаринд
- 2 цвята джинджифил
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 800 г пресни нудли от боб мунг
- За ремпата:
- 5 бр. червени люти чушки
- 1 ч.ч. нарязан лук шалот
- 2 скилидки чесън
- 50 г корен куркума
- 10 г галангал
- 10 г белачан (сушена паста от скариди)
- За сервиране:
- 1 глава червен лук
- 2 ч.ч. листа мента
- 2 дълги червени люти чушки
- 1 ½ ч.ч. кубчета ананас
- 1 краставица
- 3 лайма
- паста от скариди с меласа
Начин на приготвяне:
- 1. В голяма тенджера сипете поставете сушената аншоа и залейте с 2 литра вода. Варете на слаб огън 20 минути. Добавете цяло рибно филе и варете 1 минута. Извадете рибата, обелете кожата и накъсайте месото на парченца.
- 2. В бульона добавете разрязаните на четвъртини цветове джинджифил.
- 3. За ремпата сложете в блендер нарязан лук, обелени скилидки чесън, нарязаните люти чушки, парченца галангал, корен куркума и белачан. Смелете.
- 4. Добавете 2 пълни супени лъжици ремпа във врящия бульон. Добавете начупените стръкове лимонова трева, парченца паста от тамаринд и листа виетнамска мента. Овкусете със сол и захар и оставете бульона да заври. Извадете лимоновата трева и листата мента. Добавете накъсаното филе риба и гответе още 5 минути.
- 5. Сипете 1 литър вода в тенджера и оставете да заври. Добавете пресните нудли, като ги разбърквате внимателно, за да се отделят един от друг. Гответе няколко минути, колкото нудлите да се затоплят.
- 6. За да сервирате асам лакса, сложете малко нудли в купа и залейте с бульон с малко риба. Гарнирайте със сурови съставки – нарязана на тънко краставица, кубчета ананас, нарязан лук, люти чушки, листа мента и паста от скариди.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Ейнсли Хариът
Исландски рибни крокети
Рецепти Ейнсли Хариът
Карибска смес за овкусяване на риба
Рецепти Марк Мориарти
Пържен морски дявол
Рецепти Нико Рейнолдс
Скариди с манго и кървавица на скара