Асам лакса е малайзийска рибена супа с прясна и сушена риба, стъклена юфка от боб мунг и много пресни зеленчуци. В ролята на основата на супата е пикантната паста от лук, чесън, галангал и люти чушки.

Продукти

  • 2 литра вода
  • ½ ч.ч. сушена аншоа
  • 500 г филе от ципура или лаврак
  • 4 стръка лимонова трева
  • 2 връзки виетнамска мента
  • 5-6 парчета тамаринд
  • ¼ ч.ч. паста от тамаринд
  • 2 цвята джинджифил
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 800 г пресни нудли от боб мунг
  • За ремпата:
  • 5 бр. червени люти чушки
  • 1 ч.ч. нарязан лук шалот
  • 2 скилидки чесън
  • 50 г корен куркума
  • 10 г галангал
  • 10 г белачан (сушена паста от скариди)
  • За сервиране:
  • 1 глава червен лук
  • 2 ч.ч. листа мента
  • 2 дълги червени люти чушки
  • 1 ½ ч.ч. кубчета ананас
  • 1 краставица
  • 3 лайма
  • паста от скариди с меласа

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма тенджера сипете поставете сушената аншоа и залейте с 2 литра вода. Варете на слаб огън 20 минути. Добавете цяло рибно филе и варете 1 минута. Извадете рибата, обелете кожата и накъсайте месото на парченца.
  • 2. В бульона добавете разрязаните на четвъртини цветове джинджифил.
  • 3. За ремпата сложете в блендер нарязан лук, обелени скилидки чесън, нарязаните люти чушки, парченца галангал, корен куркума и белачан. Смелете.
  • 4. Добавете 2 пълни супени лъжици ремпа във врящия бульон. Добавете начупените стръкове лимонова трева, парченца паста от тамаринд и листа виетнамска мента. Овкусете със сол и захар и оставете бульона да заври. Извадете лимоновата трева и листата мента. Добавете накъсаното филе риба и гответе още 5 минути.
  • 5. Сипете 1 литър вода в тенджера и оставете да заври. Добавете пресните нудли, като ги разбърквате внимателно, за да се отделят един от друг. Гответе няколко минути, колкото нудлите да се затоплят.
  • 6. За да сервирате асам лакса, сложете малко нудли в купа и залейте с бульон с малко риба. Гарнирайте със сурови съставки – нарязана на тънко краставица, кубчета ананас, нарязан лук, люти чушки, листа мента и паста от скариди.

Свързани рецепти

Виж всички