По Линг Йоу

По Линг Йоу

По Линг Йоу е родена в Малайзия през 1973 г. и прекарва първите девет годии от живота си в Куала Лампур. След това семейството и мигрира в Южна Австралия, където тя живее и работи и към момента. След като завършва дизайн и илюстрация, По работи като графичен дизайнер на свободна практика. От 2002 г. започва да се занимава изцяло с рисуване и има участие в над 20 изложби.

Така както в изкуството си изследва представите за принадлежност и произход, По прилага същия подход към храната. Като пето поколение китайска малайзийка, интересът на По към готвенето започва с желанието да съчетае това наследство със западната си идентичност.

„В огромното си желание да се асимилирам като дете мигрант, аз се отказах от всичко, което ме караше да се чуствам различна в новата ми родина. Като станах на 30, обаче, изведнъж осъзнах, че храната е средството, чрез което мога да се докосна до миналото си, до произхода си, до историята на моите предци. Тя е начинът, по който мога да се почуствам свързана с поколенията преди мен, въпреки загубата на традиционните ценности и езика.“

Когато през 2009 г. приятел на По и предлага да кандидатства за участие в кулинарното риалити предаване „MasterChef Australia“, тя вижда възможност да последва силния си интерес към кулинарното изкуство. Благодарение на артистичната си чуствителност и неординарното мислене, По става един от финалистите в предаването.

Веднага след това тя получава предложение да води собствено кулинарно предаване - „Poh’s Kitchen“. През следващите две години По издава и две кулинарни книги.