За тази рецепта най-добре е да използвате замразени морски дарове. Бланширайте ги в прясно мляко, след това ги пуснете в топлия бял сос. Поръсете с маслени трохи от овесения ядки, масло и пържен лук и изпечете ястието.

Продукти

  • 3 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 400 мл пълномаслено прясно мляко
  • 400 г замразена смес от риба и морски дарове
  • 25 г безсолно масло
  • 25 г брашно
  • 1 ч.л. горчица на прах
  • ½ ч.л. сол
  • шепа див лук
  • 100 г замразен грах
  • За маслените трохи:
  • 225 г брашно
  • 150 г безсолно масло
  • 130 г фини овесени ядки
  • ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. кайенски пипер
  • 75 г хрупкав пържен лук

Начин на приготвяне:

  • 1. Сварете яйцата в студена вода за 8 минути. Изплакнете ги под студена вода и ги обелете. Нарежете ги на четвъртинки, а след това на кубчета.
  • 2. Размразете сместа от риба и морски дарове – парченца сьомга, треска, калмари, миди „Сен-Жак“. Загрейте прясното мляко в тенджера, на слаб огън. Преди да заври, добавете морските дарове и ги оставете за 3-4 минути. Извадете ги.
  • 3. В дълбок тиган разтопете маслото и запържете в него брашното за 1-2 минути, при непрекъснато разбъркване. Добавете горещото прясно мляко черпак по черпак, като разбърквате енергично. Щом се получи гъст и гладък сос, овкусете с горчица и сол. Добавете нарязания на ситно див лук и разбъркайте. Добавете и нарязаните яйца.
  • 4. Добавете бланшираните риба и морски дарове, както и замразения грах. Разбъркайте внимателно. Пресипете в дълбока керамична тавичка (20х30 см) и изравнете.
  • 5. За крамбъла в купа смесете нарязаното на кубчета студено масло и брашното. С ръце претрийте продуктите, така че да се получат трохи. Добавете овесените ядки и хрупкавия пържен лук. Овкусете със сол и лют пипер. Разбъркайте.
  • 6. Разпределете равномерно крамбъла върху сместа в тавата. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 25 минути.

Свързани рецепти

Виж всички