Тайната на гироса е да оставите месото да се маринова в подправките поне 2 часа. След като се изпече, месото поставя в питка и се гарнира със сос Дзадзики, домати и лук.

Продукти

  • 8–10 гръцки питки
  • 1 кг свински врат (цяло парче)
  • За маринатата:
  • 60 мл зехтин екстра върджин
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. риган
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сух чесън
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер на вкус
  • За дзадзикито:
  • 400 г цедено кисело мляко
  • 2 краставици
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. бял винен оцет
  • 1/2 връзка копър
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • сол на вкус
  • За гарниране:
  • 2 домата
  • 1/2 глава червен лук
  • сух риган на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете месото на тънки парчета. Покрийте ги с лист прозрачно фолио и ги начукайте леко.
  • 2. За маринатата в купа смесете меда, ригана, пушения червен пипер, зехтина, кимиона, сухия чесън, около чаена лъжичка сол, черен пипер на вкус и лимоновия сок.
  • 3. Поставете парчетата месо в маринатата, разбъркайте хубаво, покрийте с прозрачно фолио и оставете за минимум 2 часа в хладилник.
  • 4. За соса дзадзики настържете краставиците на едро ренде. Посолете и отцедете много добре.
  • 5. Стрийте чесъна на паста с малко сол, наситнете копъра и ги смесете в купа с киселото мляко, оцета, солта и зехтина. Разбъркайте добре. Добавете и краставиците и разбъркайте. Оставете в хладилник.
  • 6. Изпечете парченцата месо до златисто на сгорещена чугунена плоча. Оставете да почине леко и нарежете на ивички.
  • 7. Нарежете доматите и лука за гарниране на полумесеци.
  • 8. Намажете една питка с дзадзики, поставете няколко парчета домат и поръсете с лук. Отгоре поставете късчета месо, отново малко дадзики и поръсете с риган. Сервирайте така в чиния или завийте и изяжте като сандвич.
  • Съвет:
  • Ще нарежете месото на тънко по-лесно, ако преди това го замразите за 15 минути във фризер.

Свързани рецепти

Виж всички