Гирос със свинско месо
Рецепта от: Стоян и Лора
Тайната на гироса е да оставите месото да се маринова в подправките поне 2 часа. След като се изпече, месото поставя в питка и се гарнира със сос Дзадзики, домати и лук.
Продукти
- 8–10 гръцки питки
- 1 кг свински врат (цяло парче)
- За маринатата:
- 60 мл зехтин екстра върджин
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. риган
- 1 с.л. пушен червен пипер
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. сух чесън
- 1 ч.л. сол
- черен пипер на вкус
- За дзадзикито:
- 400 г цедено кисело мляко
- 2 краставици
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. бял винен оцет
- 1/2 връзка копър
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- сол на вкус
- За гарниране:
- 2 домата
- 1/2 глава червен лук
- сух риган на вкус
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете месото на тънки парчета. Покрийте ги с лист прозрачно фолио и ги начукайте леко.
- 2. За маринатата в купа смесете меда, ригана, пушения червен пипер, зехтина, кимиона, сухия чесън, около чаена лъжичка сол, черен пипер на вкус и лимоновия сок.
- 3. Поставете парчетата месо в маринатата, разбъркайте хубаво, покрийте с прозрачно фолио и оставете за минимум 2 часа в хладилник.
- 4. За соса дзадзики настържете краставиците на едро ренде. Посолете и отцедете много добре.
- 5. Стрийте чесъна на паста с малко сол, наситнете копъра и ги смесете в купа с киселото мляко, оцета, солта и зехтина. Разбъркайте добре. Добавете и краставиците и разбъркайте. Оставете в хладилник.
- 6. Изпечете парченцата месо до златисто на сгорещена чугунена плоча. Оставете да почине леко и нарежете на ивички.
- 7. Нарежете доматите и лука за гарниране на полумесеци.
- 8. Намажете една питка с дзадзики, поставете няколко парчета домат и поръсете с лук. Отгоре поставете късчета месо, отново малко дадзики и поръсете с риган. Сервирайте така в чиния или завийте и изяжте като сандвич.
- Съвет:
- Ще нарежете месото на тънко по-лесно, ако преди това го замразите за 15 минути във фризер.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Печено свинско с хрупкави картофи
Рецепти Микела Киапа
Свински медальони с ябълка, лук и сайдер
Рецепти Нико Рейнолдс
Печени наденички с полента със сирене и боб
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Стоян и Лора
Свинско руло
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско
Рецепти Хера Те Курапа
Варени пелмени
Рецепти Нико Рейнолдс
Пълнено свинско филе с ябълков сос