Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепта от: Марк Мориарти
Тези семпли бургери се превръщат в изключителни благодарение на овкусеното с печен чесън масло, намазано върху багетата и майонезата със сос Грейви.
Продукти
- 400 г висококачествена телешка кайма
- 8 г морска сол
- прясно смлян черен пипер
- 300 мл сос Грейви
- 1 жълтък
- 1 с.л. бял винен оцет
- 1 с.л. дижонска горчица
- 1 с.л. едро смлян черен пипер
- 1 с.л. соев сос
- 300 мл растително олио
- 1 багета с квас
- 1 глава чесън
- 150 г меко масло
- 10 г настърган пармезан
- шепа нарязан магданоз
- микс от зелени салати
Начин на приготвяне:
- 1. Поставете главата чесън върху лист алуминиево фолио. Поръсете със сол и малко зехтин. Увийте чесъна и поставете в дъното на фурната за 1 ½ ч. на 150 градуса. След като поизстине, изтискайте скилидките чесън. Ако сте изпекли предварително чесъна, съхранявайте вътрешността на скилидките на печения чесън в буркан, залята с олио.
- 2. В купа поставете мекото масло, добавете печения чесън, нарязания магданоз и настъргания пармезан. Разбъркайте много добре.
- 3. Разрежете багетата по дължина на две, но без да разтваряте напълно двете половини. Намажете вътрешността на хляба с овкусеното масло. Затворете, увийте багетата в алуминиево фолио и печете 25 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
- 4. В тенджерка смесете соса Грейви и соевия сос и оставете да къкри, докато сместа се редуцира и стане гъста като сироп. Пресипете в купа и оставете да изстине.
- 5. Добавете жълтъка, оцета, черния пипер и горчицата и разбъркайте. Започнете да наливате олиото на тънка струйка, при непрекъснато разбъркване, докато не получите консистенция на майонеза. Овкусете със сол и поставете в хладилник.
- 6. В купа сложете каймата и овкусете със сол и черен пипер. Омесете я и оформете 2 големи кюфтета. Сплескайте кюфтета до бургери с дебелина 2 см.
- 7. Загрейте малко олио в тиган и поставете бургерите в него. Пържете до тъмнокафяв цвят от двете страни. Ако желаете, може да довършите бургерите във фурната.
- 8. Овкусете листата зелена салата с малко лимонов сок, сол и зехтин.
- 9. Разрежете багетата на 2 по средата. Поставете по един бургер във всяко парче. Сипете 1 с.л. майонеза, а отгоре поставете зелена салата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори
Рецепти Силвия Колока
Салтимбока по римски
Рецепти Божана Кацарова
Телешко със сини сливи
Рецепти Ейнсли Хариът
Шишчета с телешко със соев сос и сусам