Отдайте се на цвъртяща симфония от вкусове с тази класическа пържола au poivre—сочни парчета от перфектно изпечена пържола, покрити с игрив пиперлив вкус, който ще накара вкусовите ви рецептори да аплодират за бис.

Продукти

  • 2 с.л. едро смлян черен пипер
  • 1 с.л. пушена сол
  • 3 с.л. безсолно масло
  • 2 стръка мащерка
  • 2 скилидки чесън
  • 350 г говежди рибай стек
  • За соса:
  • 2 с.л. масло
  • 1 с.л. нарязан на ситно лук
  • ¼ ч.ч. бренди
  • 1/3 ч.ч. телешки бульон
  • 2 с.л. течна сметана
  • Допълнително:
  • 1 с.л. зехтин
  • 180 г спанак

Начин на приготвяне:

  • 1. Вържете стека с готварски конец по средата (хоризонтално), като го увиете 2 пъти около него. В чиния сипете черния пипер и солта. Оваляйте добре стека в подправките.
  • 2. Загрейте тиган на умерен до силен огън. Поставете стека и оставете 3-4 минути без да я пипате, да се карамелизира добре от долната страна. Обърнете и печете още 3-4 минути. На 2-та минута добавете маслото, стръковете мащерка и смачкана скилидка чесън. Щом маслото се разтопи, започнете да обливате пържолата. Поставете стека в тава и го оставете да почине 5 минути.
  • 3. За соса отстранете чесъна и мащерката и в същия тиган разтопете 2 с.л. масло. В него запържете нарязаните на ситно лук и чесън, за 2-3 минути. Добавете брендито и гответе 2 минути, докато то се изпари. Налейте бульона и сметаната и оставете да къкри 4-5 минути. Дръпнете от огъня и овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
  • 4. В тиган загрейте зехтина и сипете предварително измитите и подсушени листа спанак. Разбъркайте докато той се свие, за около 2 минути. Овкусете със сол и черен пипер. Изтискайте спанака през фина цедка.
  • 5. Нарежете стека на филийки. Подредете ги като керемидки в чиниите. Гарнирайте със задушен спанак. Полейте със сос с бренди.

Свързани рецепти

Виж всички