Щатът Перак в Малайзия е известен с разнообразието от варианти на ястието ренданг. "Терлаги-лаги" означава "още и още" и щом опитате това ястие, ще разберете защо е кръстено така.

Продукти

  • ½ ч.ч. олио
  • 1 кг говежди бут
  • 1 с.л. карамелен сос или тъмен соев сос
  • 400 мл кокосова сметана
  • 2 с.л. паста от тамаринд
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.ч. кокосови стърготини
  • За ремпата:
  • 5 глави лук шалот или 4 глави червен лук
  • 4 скилидки чесън
  • 2 см корен от джинджифил
  • 6 сушени люти чушки
  • 3 стръка лимонена трева

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете месото на тънки ленти с дебелина около 1 см и ги изпържете в загрят тиган уок с олио за около 10 минути. След това го начукайте в хаванче, на порции. Прехвърлете месото в купа и го полейте с карамелен или соев сос. Разбъркайте добре.
  • 2. Залейте пастата от тамаринд с ½ ч.ч. гореща вода.
  • 3. Сложете всички обелени и нарязани на едро продукти за ремпата в кухненски робот и ги смелете едро. Ако е необходимо, добавете малко вода.
  • 4. Запържете ремпата в уока с олио за 10 минути, при непрекъснато разбъркване. Върнете месото в тигана, добавете прецедената паста от тамаринд, и кокосовата сметана. Овкусете със сол и захар. Разбъркайте и оставете сместа да къкри 30 минути, докато остане почти суха.
  • 5. В сух тиган запечете кокосовите стърготини до златисто. След това ги счукайте в хаванче.
  • 6. Добавете стритите кокосови стърготини към ренданга и разбъркайте, докато се сгъсти.

Свързани рецепти

Виж всички