Ренданг терлаги-лаги
Рецепта от: Адам Лайо
Щатът Перак в Малайзия е известен с разнообразието от варианти на ястието ренданг. "Терлаги-лаги" означава "още и още" и щом опитате това ястие, ще разберете защо е кръстено така.
Продукти
- ½ ч.ч. олио
- 1 кг говежди бут
- 1 с.л. карамелен сос или тъмен соев сос
- 400 мл кокосова сметана
- 2 с.л. паста от тамаринд
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.ч. кокосови стърготини
- За ремпата:
- 5 глави лук шалот или 4 глави червен лук
- 4 скилидки чесън
- 2 см корен от джинджифил
- 6 сушени люти чушки
- 3 стръка лимонена трева
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете месото на тънки ленти с дебелина около 1 см и ги изпържете в загрят тиган уок с олио за около 10 минути. След това го начукайте в хаванче, на порции. Прехвърлете месото в купа и го полейте с карамелен или соев сос. Разбъркайте добре.
- 2. Залейте пастата от тамаринд с ½ ч.ч. гореща вода.
- 3. Сложете всички обелени и нарязани на едро продукти за ремпата в кухненски робот и ги смелете едро. Ако е необходимо, добавете малко вода.
- 4. Запържете ремпата в уока с олио за 10 минути, при непрекъснато разбъркване. Върнете месото в тигана, добавете прецедената паста от тамаринд, и кокосовата сметана. Овкусете със сол и захар. Разбъркайте и оставете сместа да къкри 30 минути, докато остане почти суха.
- 5. В сух тиган запечете кокосовите стърготини до златисто. След това ги счукайте в хаванче.
- 6. Добавете стритите кокосови стърготини към ренданга и разбъркайте, докато се сгъсти.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори
Рецепти Силвия Колока
Салтимбока по римски
Рецепти Божана Кацарова
Телешко със сини сливи
Рецепти Ейнсли Хариът
Шишчета с телешко със соев сос и сусам