Описание:

1. За тестото сипете двата вида брашно в купа и добавете яйцата и солта. Разбъркайте с помощта на миксер или с ръце. Щом се образува тесто, извадете го върху плота и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 30 минути.

2. За плънката от телешка кайма нарежете на парченца двата вида телешко месо и го смелете едро. Нарежете бекона на малки кубчета. Лукът и целината нарежете на ситно, а чесънът нарежете на тънки филийки. 

3. Разтопете маслото и в него запържете кубчетата бекон до златисто. Добавете лука и целината и разбъркайте. Добавете чесъна и запържете за 20 секунди. След това добавете телешката кайма и запържете докато си промени цвета. Овкусете със сол и листенца майорана. Добавете чист домашен доматен сос, без зеленчуци и разбъркайте. Намалете силата на огъня и оставете сместа да къкри в продължение на 1 час.

4. Почистете и нарежете морковите на тънки кръгчета. Поставете ги във вряща подсолена вода, със стръкче розмарин в нея и варете 3 минути. ПРецедете морковите и ги оставете да поизстинат. разтопете маслото в тиган и запържете морковите в него.

5. За соса Бешамел разтопете маслото и настържете индийско орехче. Добавете брашното и разбъркайте за минута. След това постепенно добавете прясното мляко, при непрекъснато бъркане. Бъркайте в продължение на 10 минути, докато сосът не заври и не стане идеално гладък. Овкусете със сол и черен пипер.

6. Извадете тестото от хладилника. Откъснете парченце от него и го пуснете през машина за паста, на позиция за най-голяма дебелина на тестото. Продължете да разточвате тестото с машината, като го пускате на все по-тънка и по-тънка степен. Продължете да откъсвате топче от тестото и да разтовчате корите за лазаня. Поставяйте ги върху набрашнен плот, като ги поръсвате и отгоре с брашно.

7. За да сглобите лазанята, покрийте дъното на дълбока керамична тава с кори за лазаня. Поръсете с малко настърган кашкавал и разнесете слой сос Бешамел. Изсипете част от телешката кайма и я разпределете равномерно. Върху нея подредете слой пържени патладжани. Покрийте с кори за лазаня, поръсете с настърган кашкавал, след това сипете сос Бешамел, телешка кайма, моркови в масло и подредете трети слой кори. Отново поръсете с настърган кашкавал, бешамел, кайма и кори. завършете със сос Бешамел и настърган кашкавал. Печета лазанята в предварително загрята фурна на 160 градуса 30 минути, а след това на 180 градуса - 15 минути.

Продукти

За тестото:

  • 250 г брашно
  • 250 г семолина
  • 5 яйца
  • 2 щипки сол

 

За каймата:

  • 700 г телешка плешка
  • 100 г телешки обезкостен джолан
  • 150 г суров бекон
  • 60 г масло
  • 1 глава лук шалот
  • резен целина
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка прясна майорана

 

За морковите:

  • 3 моркова
  • 30 г масло
  • стрък розмарин

 

За соса Бешамел:

  • 80 г масло
  • 80 г брашно
  • 1 литър прясно мляко
  • сол и черен пипер
  • прясно настъргано индийско орехче

 

Допълнително:

 

Свързани рецепти