Тази рецепта за лазаня ще Ви отнеме малко повече време, но резултатът определено си заслужава. Първо трябва да омесите тесто за корите за лазаня, след това да ги разточите, да смелите месото за кайма, да запържите морковите и да направите сос Бешамел. Допълнителните слоеве в тази лазаня са от консервирани предварително пържен патладжан и домашно приготвен доматен сос.

 

Продукти

  • За тестото:
  • 250 г брашно
  • 250 г семолина
  • 5 яйца
  • 2 щипки сол
  • За каймата:
  • 700 г телешка плешка
  • 100 г телешки обезкостен джолан
  • 150 г суров бекон
  • 60 г масло
  • 1 глава лук шалот
  • резен целина
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка прясна майорана
  • За морковите:
  • 3 моркова
  • 30 г масло
  • стрък розмарин
  • За соса Бешамел:
  • 80 г масло
  • 80 г брашно
  • 1 литър прясно мляко
  • сол и черен пипер
  • прясно настъргано индийско орехче
  • Допълнително:
  • 1 буркан пържени патладжани (350 г)
  • 1 буркан домашен доматен сос (350 г)

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото сипете двата вида брашно в купа и добавете яйцата и солта. Разбъркайте с помощта на миксер или с ръце. Щом се образува тесто, извадете го върху плота и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 30 минути.
  • 2. За плънката от телешка кайма нарежете на парченца двата вида телешко месо и го смелете едро. Нарежете бекона на малки кубчета. Лукът и целината нарежете на ситно, а чесънът нарежете на тънки филийки. 
  • 3. Разтопете маслото и в него запържете кубчетата бекон до златисто. Добавете лука и целината и разбъркайте. Добавете чесъна и запържете за 20 секунди. След това добавете телешката кайма и запържете докато си промени цвета. Овкусете със сол и листенца майорана. Добавете чист домашен доматен сос, без зеленчуци и разбъркайте. Намалете силата на огъня и оставете сместа да къкри в продължение на 1 час.
  • 4. Почистете и нарежете морковите на тънки кръгчета. Поставете ги във вряща подсолена вода, със стръкче розмарин в нея и варете 3 минути. ПРецедете морковите и ги оставете да поизстинат. разтопете маслото в тиган и запържете морковите в него.
  • 5. За соса Бешамел разтопете маслото и настържете индийско орехче. Добавете брашното и разбъркайте за минута. След това постепенно добавете прясното мляко, при непрекъснато бъркане. Бъркайте в продължение на 10 минути, докато сосът не заври и не стане идеално гладък. Овкусете със сол и черен пипер.
  • 6. Извадете тестото от хладилника. Откъснете парченце от него и го пуснете през машина за паста, на позиция за най-голяма дебелина на тестото. Продължете да разточвате тестото с машината, като го пускате на все по-тънка и по-тънка степен. Продължете да откъсвате топче от тестото и да разтовчате корите за лазаня. Поставяйте ги върху набрашнен плот, като ги поръсвате и отгоре с брашно.
  • 7. За да сглобите лазанята, покрийте дъното на дълбока керамична тава с кори за лазаня. Поръсете с малко настърган кашкавал и разнесете слой сос Бешамел. Изсипете част от телешката кайма и я разпределете равномерно. Върху нея подредете слой пържени патладжани. Покрийте с кори за лазаня, поръсете с настърган кашкавал, след това сипете сос Бешамел, телешка кайма, моркови в масло и подредете трети слой кори. Отново поръсете с настърган кашкавал, бешамел, кайма и кори. завършете със сос Бешамел и настърган кашкавал. Печета лазанята в предварително загрята фурна на 160 градуса 30 минути, а след това на 180 градуса - 15 минути.

Свързани рецепти

Виж всички