Кюфтета от телешка кайма се пекат във фурна върху карамелизиран лук. След това се заливат със сос от кисело мляко и жълтъци и се запичат отново.

Продукти

  • 500 г смляна телешка плешка
  • 50 мл зехтин
  • 1 кг лук
  • 50 г краве масло
  • 2 филийки стар бял хляб
  • 100 мл прясно мляко
  • 50 мл червено вино
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 яйце
  • сол и черен пипер на вкус
  • За соса:
  • 2 жълтъка
  • 400 г кисело мляко
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете лука на тънки полумесеци.
  • 2. Загрейте зехтина в дълбок съд. Добавете лука и овкусете със сол. Гответе на умерен огън, докато лукът омекне и започне да се карамелизира. Добавете маслото.
  • 3. Накиснете хляба в млякото. Наситнете магданоза.
  • 4. В купа разбъркайте каймата със сол, черен пипер, виното, яйцето, магданоза и отцедения хляб. Оформете кюфтета.
  • 5. Прехвърлете лука в тава. Подредете кюфтетата отгоре и печете около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна.
  • 6. Разбъркайте киселото мляко с жълтъците и сол на вкус.
  • 7. Залейте кюфтетата и допечете на 200–210 градуса до получаване на златиста коричка.

Свързани рецепти

Виж всички