Сочният стек се сервира върху багета, намазана с овкусено с печен лук, чесън и естрагон масло и малко сос от майонеза и хрян за отскок.

Продукти

  • 1 рибай стек
  • 5 бр. лук шалот
  • 1 глава чесън
  • 100 г безсолно масло
  • шепа естрагон
  • 150 г чери домати
  • 1 багета
  • 2 с.л. сос от хрян
  • 100 г майонеза
  • 1 лимон, настъргана кора и сок
  • шепа рукола
  • 100 г пармезан
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Извадете от хладилника стека 30 минути преди готвене. Поставете го в чиния и го поръсете със сол от всички страни. След това го подсушете добре с кухненска хартия.
  • 2. Подгответе барбекюто си, като оформите две зони – с директна и индиректна топлина.
  • 3. Увийте главата чесън в алуминиево фолио и я поставете върху индиректен огън. До нея поставете и главите шалот. Печете 40 минути, докато омекнат напълно.
  • 4. Изтискайте скилидките печен чесън в купа. Печеният лук нарежете на ситно, би трябвало да можете почти да го намачкате и го добавете към чесъна. Добавете нарязаните листа естрагон, маслото и малко зехтин. Овкусете със сол и черен пипер. Пасирайте сместа.
  • 5. Намажете рибай стека със зехтин, от всички страни. Поставете го върху директен огън и печете по 4 минути от всяка страна. Изпечете и чери доматите, близко до месото, като предварително ги намажете с малко олио. Може да ползвате и термометър за месото – 52 градуса е средно недопечено, 58 градуса е средно изпечено, а 65 градуса – добре изпечено. Щом стека се изпече, поставете го върху зона с индиректен огън и поставете 2 кубчета масло върху него. Поръсете с едро смлян черен пипер и малко лимонов сок. След 5 минути го прехвърлете в чиния и го покрийте с алуминиево фолио. Оставете още 5 минути преди да го нарежете.
  • 6. В купа смесете майонезата, соса от хрян, настъргана лимонова кора и лимонов сок. Разбъркайте.
  • 7. Разрежете багетата на две, по дължина. Запечете я леко от вътрешната страна върху скарата.
  • 8. За да сглобите сандвича, намажете двете страни на багетата с естрагоново масло. Върху долната част на багетата разпределете руколата, отгоре подредете разрязаните на половинки печени чери домати. Подредете нарязания под ъгъл рибай стек. Поръсете с настърган пармезан. Върху горната част на багетата намажете малко майонеза с хрян и захлупете. Притиснете добре и разрежете сандвича на 4 равни части.

Свързани рецепти

Виж всички