Сандвич с печена пържола
Рецепта от: Нико Рейнолдс
Сочният стек се сервира върху багета, намазана с овкусено с печен лук, чесън и естрагон масло и малко сос от майонеза и хрян за отскок.
Продукти
- 1 рибай стек
- 5 бр. лук шалот
- 1 глава чесън
- 100 г безсолно масло
- шепа естрагон
- 150 г чери домати
- 1 багета
- 2 с.л. сос от хрян
- 100 г майонеза
- 1 лимон, настъргана кора и сок
- шепа рукола
- 100 г пармезан
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Извадете от хладилника стека 30 минути преди готвене. Поставете го в чиния и го поръсете със сол от всички страни. След това го подсушете добре с кухненска хартия.
- 2. Подгответе барбекюто си, като оформите две зони – с директна и индиректна топлина.
- 3. Увийте главата чесън в алуминиево фолио и я поставете върху индиректен огън. До нея поставете и главите шалот. Печете 40 минути, докато омекнат напълно.
- 4. Изтискайте скилидките печен чесън в купа. Печеният лук нарежете на ситно, би трябвало да можете почти да го намачкате и го добавете към чесъна. Добавете нарязаните листа естрагон, маслото и малко зехтин. Овкусете със сол и черен пипер. Пасирайте сместа.
- 5. Намажете рибай стека със зехтин, от всички страни. Поставете го върху директен огън и печете по 4 минути от всяка страна. Изпечете и чери доматите, близко до месото, като предварително ги намажете с малко олио. Може да ползвате и термометър за месото – 52 градуса е средно недопечено, 58 градуса е средно изпечено, а 65 градуса – добре изпечено. Щом стека се изпече, поставете го върху зона с индиректен огън и поставете 2 кубчета масло върху него. Поръсете с едро смлян черен пипер и малко лимонов сок. След 5 минути го прехвърлете в чиния и го покрийте с алуминиево фолио. Оставете още 5 минути преди да го нарежете.
- 6. В купа смесете майонезата, соса от хрян, настъргана лимонова кора и лимонов сок. Разбъркайте.
- 7. Разрежете багетата на две, по дължина. Запечете я леко от вътрешната страна върху скарата.
- 8. За да сглобите сандвича, намажете двете страни на багетата с естрагоново масло. Върху долната част на багетата разпределете руколата, отгоре подредете разрязаните на половинки печени чери домати. Подредете нарязания под ъгъл рибай стек. Поръсете с настърган пармезан. Върху горната част на багетата намажете малко майонеза с хрян и захлупете. Притиснете добре и разрежете сандвича на 4 равни части.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Яхния, печен боб и салата
Рецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Нико Рейнолдс
Двоен чийзбургер с бекон
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори