Това е рецепта за солени хапки с тартар от телешко месо. Вкусът на хапките е балансиран между хрупкавата основа от пармезан, нарязаното на ситно прясно телешко месо и млечната пяна, която ги споява.

Продукти

  • 350 г пармезан (не много отлежал)
  • 205 мл течна сметана
  • 225 мл прясно мляко
  • 200 г телешко филе
  • сол и черен пипер
  • 30 мл пушен зехтин екстра върджин
  • 4 филенца аншоа
  • 1 глава червен лук
  • 250 мл бял балсамов оцет
  • 225 г захар

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете настърган пармезан в плоска тава, постлана с хартия за печене и го разпределете на равномерен слой. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 6-8 минути.
  • 2. В касеролка сипете прясното мляко и сметаната и ги загрейте на умерен огън. Точно преди сместа да заври, дръпнете от огъня и добавете останалия настърган пармезан, малко по малко, като разбърквате енергично, докато той се разтопи. След това оставете сместа да изстине на стайна температура за 2 часа. След това прецедете сместа през фина цедка или марля в кана и я поставете в хладилник. Тази стъпка от рецептата можете да извършите предварително.
  • 3. Пресипете сместа в сифон за пяна и поставете 1 патронче с газ и разклатете. Изпразнете патрончето и поставете второ патронче с газ. Разклатете и поставете сифона в хладилник.
  • 4. За маринования лук обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. В касеролка сипете белия балсамов оцет и захарта и оставете сместа да заври, като разбърквате от време на време. След като сместа поври 2 минути, залейте с нея нарязания лук и го оставете да изстине.
  • 5. Предварително почистеното от ципи и сухожилия телешко месо нарежете на много малки кубчета. Поставете ги в купа и овкусете с пушен зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте много добре и оставете за 5 минути настрана.
  • 6. Начупете кората от пармезан на парченца. Шприцовайте 3 малки топчета от пяната на дъното на чиния. Върху тях поставете по едно парченце кора пармезан. Върху него шприцовайте топчица пяна, а върху нея поставете малко от тартара. Сложете няколко парченца аншоа и маринован лук. След това отново шприцовайте топка от пяна и поставете капаче от хрупкав пармезан. Поръсете хапките с малко зехтин и украсете с листенца магданоз.

Свързани рецепти

Виж всички