Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепта от: Лука Чиано
Това е рецепта за солени хапки с тартар от телешко месо. Вкусът на хапките е балансиран между хрупкавата основа от пармезан, нарязаното на ситно прясно телешко месо и млечната пяна, която ги споява.
Продукти
- 350 г пармезан (не много отлежал)
- 205 мл течна сметана
- 225 мл прясно мляко
- 200 г телешко филе
- сол и черен пипер
- 30 мл пушен зехтин екстра върджин
- 4 филенца аншоа
- 1 глава червен лук
- 250 мл бял балсамов оцет
- 225 г захар
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете настърган пармезан в плоска тава, постлана с хартия за печене и го разпределете на равномерен слой. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 6-8 минути.
- 2. В касеролка сипете прясното мляко и сметаната и ги загрейте на умерен огън. Точно преди сместа да заври, дръпнете от огъня и добавете останалия настърган пармезан, малко по малко, като разбърквате енергично, докато той се разтопи. След това оставете сместа да изстине на стайна температура за 2 часа. След това прецедете сместа през фина цедка или марля в кана и я поставете в хладилник. Тази стъпка от рецептата можете да извършите предварително.
- 3. Пресипете сместа в сифон за пяна и поставете 1 патронче с газ и разклатете. Изпразнете патрончето и поставете второ патронче с газ. Разклатете и поставете сифона в хладилник.
- 4. За маринования лук обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. В касеролка сипете белия балсамов оцет и захарта и оставете сместа да заври, като разбърквате от време на време. След като сместа поври 2 минути, залейте с нея нарязания лук и го оставете да изстине.
- 5. Предварително почистеното от ципи и сухожилия телешко месо нарежете на много малки кубчета. Поставете ги в купа и овкусете с пушен зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте много добре и оставете за 5 минути настрана.
- 6. Начупете кората от пармезан на парченца. Шприцовайте 3 малки топчета от пяната на дъното на чиния. Върху тях поставете по едно парченце кора пармезан. Върху него шприцовайте топчица пяна, а върху нея поставете малко от тартара. Сложете няколко парченца аншоа и маринован лук. След това отново шприцовайте топка от пяна и поставете капаче от хрупкав пармезан. Поръсете хапките с малко зехтин и украсете с листенца магданоз.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори
Рецепти Силвия Колока
Салтимбока по римски
Рецепти Божана Кацарова
Телешко със сини сливи
Рецепти Ейнсли Хариът
Шишчета с телешко със соев сос и сусам